Avioni koji iz Turske prevoze “dodatnu opremu” u Ukrajinu prelijeću i preko Bosne i Hercegovine, objavio je ekspert za sigurnost i geopolitiku Luke Coffey.

“Dakle, Bosna i Austrija koje nisu članice NATO-a dopuštaju ukrajinskom avionu koji prevozi zalihe iz Turske da prođe kroz njihov zračni prostor, ali Mađarska ne”, napisao je Coffey, prilažući  kartu na kojoj se vidi kako je Antonov 124 preletio kroz zračni prostor Bosne i Hercegovine.

Na karate se vidi da je avion iz Turske preletio Grčku, potom Albaniju, da bi, iz Jadranskog mora ušao u Hrvatsku, odakle je preko zapadne BiH opet preletio u Hrvatsku, zatim Sloveniju, Austriju, Slovačku, Poljsku, da bi doletio do zapadne Ukrajine.

Iako je članica NATO-a, Vlada Mađarske sa Viktorom Orbanom na čelu, zabranila je prevoz oružja preko svoje teritorije u Ukrajinu, svoju susjednu državu na koju je Ruska Federacija izvršila agresiju.

“Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna”, rekao je 28. februara na Kosovu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Razlog za donošenje ove odluke, objasnio je Szijjarto, je to “što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija.

“A mi moramo garantovati sigurnost Mađarske.. da ne budemo uključeni u ovaj rat”, kazao je mađarski ministar.

Većina članica NATO-a pomaže vladu u Kijevu, slanjem svojih zaliha naoružanja u Ukrajinu koja se brani od ruske agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je prozvao mađarskog premijera Viktora Orbana zbog odbijanja te države da vojno pomogne Ukrajinu.

“Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju”, upitao je Zelenski Orbana, pozvavši ga da se opredijeli na čijoj je strani, tražeći od njega da podrži sankcije protiv ruskih energetskih kompanija i da omogući transport oružja preko Mađarske.

‘Viktor Orban je odbio oba zahtjeva jer su suprotni interesima Mađarske. Mađarska ne želi sudjelovati u ovom ratu pa neće dopustiti transport oružja preko njezina teritorija i neće slati oružje u Ukrajinu’, rekao je glasnogovornik mađarskog premijera Bertalan Havasi.

Prethodni članakKome je sve OSA zabranila ulazak u BiH: Od Putinovog oligarha Malofeeva, preko vođe Noćnih vukova Aleksandra Zaldostanova do Karadžićevog advokata Petronijevića
Naredni članakUhapšeni priznao ubistvo: Prije ubistva policajca Radenka Bašića, ubica Aleksandar Mijatović pušten na uslovnu slobodu