“Mini Schengen” ili “Open Balkans”, proklamiran kao “integracijski proces”, generira sve veću nestabilnost cijelog regiona. Inicijativa “Otvoreni Balkan” na stalnom je udaru kritika.

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je ne priznaje. Ona nije niti u jednom oficijelnom dokumentu Evropske unije.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, nakon što mu je onemogućena posjeta Srbiji prošle sedmice, objavio je podršku zvaničnog Kremlja toj ideji.

Vrlo brzo, podršku je ponovio i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar ističući da ideja ima smisla samo ako joj se priključe sve države zapadnog Balkana. U podršci bez preduslova pridružio mu se (u svoje ime) komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi.

“Mini Schengen”, kako je prvotno nazvan, uključuje Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Cilj mu je da sve države zapadnog Balkana budu u njemu. Bosna i Hercegovina i Crna Gora sve su više žrtve podjela o ovom pitanju. Oni koji podržavaju režim Aleksandra Vučića, žele mu pristupiti. Ostali su kategorički protiv.

Kosovo je, također, kategorički protiv! Jedan od krupnih kamenova spoticanja u odnosima Prištine i Tirane je upravo ova asocijacija, a “Otvoreni Balkan” generira i sve žešće političke sukobe između vlasti i opozicije u Albaniji.

Nakon što je Vučićev projekat snažno podržao Lavrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani indicirao je suzdržanost Skoplja. U jednoj TV emisiji on je dipliomatski saopćio da makedonska vlada vrlo pomno prati dešavanja u vezi ove platforme. “Mini Schengen” ili “Open Balkans”, proklamiran kao “integracijski proces”, generira sve veću nestabilnost cijelog regiona.

Zašto “Otvoreni Balkan” ima sve oštrije protivnike? Inicijativa uživa verbalnu podršku i Istoka i Zapada. Čini se da je to jedina tačka gdje se slažu Moskva, Vašington i Brisel. Ali, samo se čini.

Vašington podrškom “Otvorenom Balkanu” zaludno nastoji Srbiju istrgnuti iz ruskih kandži. Varhelyi ne govori u ime EU, već svog stvarnog i jedinog šefa – Viktora Orbana!

“‘Mini Schengen’ je lozinka za ujedinjavanje svih Srba”, objelodanio je prije više od godinu dana Aleksandar Vulin, ministar policije Srbije.Ovaj trbuhozborac Aleksandra Vučića, po svemu sudeći, brzopleto je razotkrio suštinski cilj inicijative “Otvoreni Balkan”.

“Proces je započet. Znate, proces možete usporiti, ali, u historijskom smislu, kada nešto počne kao proces, može se usporiti, može se voditi, ali se ne može zaustaviti”, rekao je 11. aprila prošle godine Vulin gostujući u emisiji jedne TV kuće Srbije s nacionalnom frekvencijom.

Nakon toga, Vulin tako eksplicitno nije pominjao, a pogotovo nije pojašnjavao “Open Balkans” ili “Mini Schengen”, kako se tada zvao.

“Srbi trebaju biti ujedinjeni.

Moramo biti i postali smo to zahvaljujući Vučiću, jedinstven politički narod.To znači da smo počeli misliti zajedno o ključnim pitanjima opstanka srpskog naroda i naravno da se ta pitanja moraju formulirati u Beogradu.

O Srbiji i Srbima mora se odlučivati u Beogradu”, istakao je Vulin.

I time razotkrio suštinu ove inicijative, te dao neoborive argumente protivnicima.
(Politcki.ba)