Amerikanci će u utorak, 8. novembra izaći na izbore. Glasa se za 35, od stotinu mjesta u Senatu, gornjem domu američkog parlamenta, te za Predstavnički dom.

Demokrate imaju tanku većinu u Senatu, te klimavu većinu u Predstavničkom domu. Republikanci se nadaju da će u oba doma preuzeti većinu. Ankete javnog mnjenja u Sjedinjenim Američkim Državama uglavnom pokazuju da bi se to moglo i dogoditi, piše politicki.ba.

Jedna od stvari koje idu naruku Republikancima je i jako nizak nivo popularnosti predsjednika Joea Bidena. Kako i prije dvije godine, na općim izborima, u mnogim od saveznih država SAD, “jedan glas” odlučit će pobjednika.

Ta činjenica “baca svjetlo” i na stavove balkanske dijaspore u SAD.

Bošnjaci su prije dvije godine listom podržali Bidena i Demokratsku stranku. Oni tradicionalno uglavnom glasaju za Demokrate. Kao i Albanci. Srpska dijaspora naglašeno je prorepublikanska.

Kako bi bili sigurni da će dobiti te glasove, iz izbornog štaba Bidena prije izbora objavili su posebne platforme za Bosnu i Hercegovinu, te Albaniju i Kosovo.

Platforme nisu realizirane.

Naprotiv!

Bh., kao i albanska, crnogorska, pa i hrvatska dijaspora su prije dvije godine bile snažno angažirane u kampanji za Bidena, pisao je i Politicki.ba.

Sada to baš i nije slučaj.

Profesor nacionalne sigurnosti i vanjske politike na Univerzitetu Kolorado, bosanskohercegovačkih korijena, u nekoliko postova na Twitteru upozorio je na važnost bh. dijaspore.

“Pošto se najednom priča o bh. dijaspori u SAD, da pojasnim nekoliko stvari. Dijaspora u SAD generalno, glasa u dosta većem procentu od domicilne populacije. Broj bh. građana u SAD, s obzirom na populaciju je nebitan, ali američki izborni sistem nije federalni, nego državni i to ima utjecaj.

Više od 10,000 građana bh. porijekla živi u metro području Atlante. To znači da je brojka vjerovatno oko 15,000. Ovdje nije u pitanju samo da li će bh. dijaspora glasati za Demokrate ili Republikance. Generalno, bh dijaspora je uvijek podržavala demokrate, i to zahvaljujući upravo Bidenu i njegovom angažmanu tokom rata. Međutim, bh. dijaspora ne mora glasati za republikance. Ako nekoliko hiljada BH glasača ostane kod kuće, to je za demokrate problem. Eto zbog toga je važno kako će bh. dijaspora glasati. Drugi primjeri se mogu takođe naći, kao npr. Mičigen”, napisao je on.