Da je Sarajevogas na vrijeme naručio samo petnaest posto više gasa za januar 2022. godine, Kanton Sarajevo bi uštedio milion maraka. Ali, nije. Pa sada, zbog loše procjene menadžmenta ovog preduzeća, za dodatnih 500 hiljada kubika prirodnog gasa, poreski obveznici u Sarajevu će morati izvojiti 1,4 miliona maraka. U nastavku objavljujemo dokumente koji dokazuju da je isključiva kriza za takozvanu plinsku krizu na Sarajevogasu.

Dokument broj 1

Originalni Plan nabavke Sarajevogasa za period juli – decembar 2021. i 2022. godinu sa mjesečnom dinamikom. Pod rednim brojem jedan je januar mjesec 2022. godine. Tu piše da Sarajevogas naručuje 26,5 miliona kubika prirodnog gasa. Ako ovaj broj podijelimo sa 31, odnosno sa brojem dana januara, dolazimo do dnevnih potreba Sarajevogasa u iznosu od 854.838 kubika. Toliko je, dakle, Energoinvest trebao na dnevnoj osnovi isporučivati Sarajevogasu. Jer je to bila zvanična narudžba kantonalnog preduzeća. U prilogu možete pročitati dokument Sarajevogasa.

Dokument broj 2

Originalni dokument iz sistema plinskih distributera koji dokazuje koliko je u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, isporučeno plina i kojim je potrošačima plin isporučen. Na fotografiji ispod pratite plavu strelicu. Upućuje vas na Sarajevogas. Onda pratite crvenu strelicu. Ona pokazuje koliko je Sarajevogasu 24. januara isporučeno plina. Dakle, u ponedjeljak, 24 januara 2022. godine Energoinvest je Sarajevogasu isporučio milion i osam hiljada kubika prirodnog gasa. Ili, 15o hiljada kubika više nego što je Sarajevogas i tražio.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su u utorak saopćili da su dobili 215 hiljada kubika manje gasa nego što su potrebe Kantona. Ali, ako pažljivo uporedite narudžbu Sarajevogasa i isporuku Energoinvesta, vidjet ćete da je kantonalnom preduzeću isporučeno 150 hiljada kubika više nego što su naručili. Po redovnim cijenama, dakako. Zadržimo se kod cijena. S obzirom na to da Sarajevogas nije precizno planirao potrošnju za januar, za ospluživanje sistema grijanja, nužno je da nabave dodatne kubike gasa. No, to je već vanredna nabavka i ona ide po tržišnim cijenama.

Dokument broj 3

Već smo objavljivali da je Energoinvest 22. januara upozoravao Sarajevogas da bi, zbog hladnoće, morali naručiti dodatne količine gasa. Odgovora nije bilo. Onda je, opet, u istom satu kada su kantonalna preduzeća izdavala saopćenja za javnost, Energoinvest poslao upit Sarajevogasu, tražeći izjašnjenje o nabavci gasa.

Dokument broj 4

Dok se Sarajevogas bavio pisanjem sapćenja, a ne traženjem plina, cijene prirodnog gasa na berzama su divljale. Na fotografiji ispod je kretanje cijene gasa na mađarskoj berzi HUPX. Vidljiv je porast cijena gasa od 22. januara do 25. januara. Dakle, u periodu nakon Energinvestovog prvog upozorenja, pa do 25. januara cijene su, na dnevnoj osnovi, rasle za preko 20 posto.

Dokument broj 5

Nakon što su završili sa dvodnevnim “obraćanjem medijima” i građanima, čelnici Sarajevogasa su u utorak popodne zatražili od Energoinvesta ponudu za dodatnih 500 hiljada kubika prirodnog gasa.

Dokument broj 6

Zakašnjela ponuda Sarajevogasa proslijeđena je dobavljačima iz Srbije, (posrednicima ruskog Gazproma) koji su 25. januara dostavili ponudu za isporuku 500 hiljada kubika prirodnog gasa. Cijena je 708 hiljada eura ili, konvertovano u domaću valutu, 1,4 miliona maraka.

Da su išli redovnom procedurom, odnosno da su čelnici Sarajevogasa na vrijeme planirali nabavku, ista ova količina bi bila plaćena pet puta manje, odnosno – milion maraka jeftinije nego što će Kanton Sarajevo morati izdvojiti za “interventnu” nabavku.

Prethodni članakCrnogorska politička i vjerska pitanja: Ne damo svetinje, a bogami ni fotelje
Naredni članakSve je bio samo spin: Kanton Sarajevo nije nabavio dodatne količine gasa, procijenjeno da im je trenuta isporuka – dovoljna