Vijeće ministara BiH odobrio je prodaju državne imovine, odnosno akcija beogradske Alta banke koje su sukcesijom imovine bivše SFRJ pripale BiH po cijeni četiri puta nižoj od knjigovodstvene vrijednosti, otkriva CAPITAL.

Na sjednici održanoj prošle sedmice, Vijeće ministara zadužio je Ministarstvo finansija i trezora da 10.352 akcije koje čine 3,59 odsto akcija proda većinskom vlasniku banke Alta Pay Group d.o.o. Beograd.

Prema toj odluci, akcije čija je nominalna vrijednost u tom trenutku iznosila 85, a knjigovodstvena čak 119 eura prodate su po cijeni od oko 32 eura.

Iz Vijeća ministara je saopćeno da bi prodajom ovih dionica BiH prihodovala 340.770 evra.

Bosna i Hercegovina je mali dioničar i ne može uticati na procese odlučivanja, te je zaključeno da se pokrene postupak prodaje dionica“, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema objašnjenjima berzanskih stručnjaka, prodaja akcija po četiri puta nižoj cijeni od knjigovodstvene nije neuobičajena, ali ističu da obrazloženje da je to urađeno zato što BiH kao mali akcionar ne može da utiče na odlučivanje ne pije vode.

„Alta Pay Group će kupovinom akcija Ministarstva finansija BiH imati oko 88,3 odsto akcija i nedostajaće joj 1,7 odsto do ukupno 90 odsto, čime će po zakonu potpuno istisnuti sve ostale male akcionare, pošto je već otvorena ponuda Alta Paj Group za preuzimanje akcija po cijeni od 32 evra po akciji“, objašnjava naš sagovornik.

Nakon što je Ministarstvo finansija BiH prodalo svoje akcije, nastavlja sagovornik Capitala, najveći dioničari Alta banke poslije Alta Pay Group su Ministarstvo finansija Federacije BiH sa 1,99 i Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije sa 1,73 odsto akcija.

„To znači da bi Alta Pay Group kupovinom akcija bilo kojeg od ta dva ministarstva stekla paket od preko 90 odsto akcija, čime bi potpuno istisnula male akcionare, jer bi oni po principu prinudnog otkupa morali prihvatiti ponudu za preuzimanje Alta Pay Group i prodati joj svoje akcije“, objašnjava izvor Capitala.

Prema njegovim riječima, vrlo vjerovatno je da će jedno od pomenuta dva ministarstva prodati svoje akcije po istoj cijeni po kojoj je to uradilo i Ministarstvo finansija BiH.

„Mjesecima unazad trgovano je akcijama Alta banke, tako što je vlasnike mijenjalo 15-20 akcija po cijeni od oko 30 evra. Tako je postignuto da je to prosječna ponderisana cijena akcija po kojoj je trgovano u poslednjih šest mjeseci“, objašnjava sagovornik Capitala.

On dodaje da je to išlo direktno u korist većinskih vlasnika, jer je tako pripremljen teren za potpuno preuzimanje, odnosno sticanje paketa od 90 odsto, nakon čega će mali akcionari morati da prodaju svoje akcije većinskom vlasniku po četiri puta manjoj cijeni od knjigovodstvene.

Najkrupniji korak na tom planu napravio je Vijeće ministara BiH prodajući svoje akcije po toj cijeni“, kaže izvor Capitala.

On ističe da se u bankarskim krugovima u Beogradu spekuliše da iza Alta banke stoji ministar finansija Srbije Siniša Mali, dodajući da za to niko nije predočio dokaze.

„Ali ako je tačno da Mali, koji je jedan od najbližih saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji iza Alta banke, onda je sasvim sigurno da će Ministarstvo finansija BiH kojim još uvijek rukovodi funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija požuriti da realizuje odluku Vijeća ministara. BiH od te prodaje neće ostvariti neku korist, jer 340.000 evra nije nikakva cifra za državu, a ne bi ostvarila pretjeranu korist ni da je akcije prodala po knjigovodstvenoj cijeni. Međutim, to sigurno mnogo znači za većinske vlasnike banke“, zaključuje izvor Capitala.

Prethodni članakObjavljujemo kompletan spisak podjele javnih preduzeća: NiP-u najprofitabilnije kompanije i veći dio namjenske industrije, Našoj stranci Lutrija i kultura, a SDP-u zatvori!
Naredni članakReforma SDA i pitanje Izetbegovića: Zašto Sebija mora otići, a Bakir mora ostati?