Pripadnici MUP-a Hrvatske večeras su na teritoriju BiH ilegalno prebacili dvije grupe migranata među kojima je bilo žena i djece, saznaje Istraga.ba Neposredno prije prebacivanja, migranti su brutalno pretučeni. Tome svjedoče i fotografije koje su snimljene večeras na području Velike Kladuše.

“U prvoj grupi bilo je 19 osoba. Oni su na područje Velike Kladuše iz pravca Hrvatske prebačeni oko 17 sati. Tri sata kasnije na teritoriju BiH iz Hrvatske je prebačeno još 14 migranata”, kazali su nam u MUP-u USK.

 

Dio migranata je večeras je prebačen u Dom zdravlja gdje im je ukazana pomoć. Prema njihovim svjedočenjima, pretukli su ih pripadnici MUP-a Republike Hrvatske kada su ušli na teritoriju te države. Migranti su pripadnicima MUP-a USK, prema informacijama Istraga.ba, izjavili da su hrvatski policajci žene šamarali, a muškarce tukli palicama.

Ovime je nastavljena dugogodišnja praksa pripadnika MUP-a Republike Hrvatske koji su ranije čak i pucali na migrante koji su iz BiH pokušali ući u tu državu. Iako je MUP USK više puta dokumentovao nezakonito djelovanje hrvatske policije, Granična policija BiH sa Zoranom Galićem na čelu nije poduzela ništa. Oni su, naime, obavijestli institucije BiH da nisu registrovali nezakonito postupanje policije Republike Hrvatske koja svakodnevno na teritoriju BiH ilegalno prebacuje migrante. Za to vrijeme Granična policija BiH svakodnevno se hvali kako su spriječili izlazak migranata iz Bosne i Hercegovine. Posljednju u nizu tih pohvala danas je izrekao Galićev savjetnik Svevlad Hofman koji je HDZ-u bliskom portalu Klix izjavio da su pripadnici Granične policije spriječili migrante da iz BiH pređu u Srbiju.

Prethodni članakSudska praksa i zabrana kandidiranja: Da li su za Sud BiH isti Nenad Stevandić i Mirad Hadžiahmetović?
Naredni članakNagrada slijedi: Tegeltija imenuje Dubravka Čamparu za glavnog federalnog tužioca