Nakon što je Istraga u petak ujutro objavila da je akcija Tužilaštva BiH na Američkom univerzitetu tempirana kako bi o pritvoru Denisu Prciću i drugim uhapšenima odlučivao Stanko Blagić, ovaj sudija Suda BiH blizak Milanu Tegeltiji zatražio je “zamjenu dežure”. Blagić je, prema našim informacijama, zamolio sutkinju Biljanu Ćuković da tokom vikenda postupa u slučaju “Američki univerzitet”.

Inače, uhapšeni vlasnik Američkog univerziteta u subotu ujutro bit će predat u nadležnost postupajućeg državnog tužioca Olega Čavke čiji je saradnik Adis Šečić u petam prisustvovao saslušanju Denisa Prcica i njegovih saradnika u MUP-u Tuzlanskog kantona, tražeći od njih da priznaju da su direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću nezakonito izdali diplomu.

Prema informacijama Istrage, sve troje uhapšenih se branilo šutnjom. Prije nego je formalčno lišen slobode, Denis Prcić je medijima kazao da ga ruši predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić s kojim je bio u dobrim odnosima.

“Sin Fahrudina Radončića je bio upisan ovdje. I platio je Fahrudin Radončić 12 hiljada KM školarinu. I drugi političari iz RS-a… Ali, mi smo sada meta. Nije bio problem kada je sin od Šekija Radončića završio 4 godine studija i magistarski studij, koji je uredno platio. Nije bio problem kad je trebao Irhad, sin Fahrudina Radončića, da diplomira. Mi smo se trudili da mu pomognemo. E, sada, gospodin Radončić, sa kojim sam bio dobar prijatelj do jučer, samo zbog Osmana Mehmedagića ruši Američki univerzitet”, kazao je Prcić u svom obraćanju medijima.

Tužilaštvo BiH u petak ujutro je započelo akciju protiv vlasnika Američkog univerziteta Denisa Prcića sumnjičeći ga da je nezakonito izdao diplomu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću kojem je, prethodno, na osnovu zahtjeva državnog tužioca Olega Čavke Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu stečenu na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci. Okružni sud u Banja Luci je poništio Rješenje Inspektorata utvrdivši da je ta diploma nezakonito poništena. U međuvremenu je Zajednička parlamentarna komisije za nadzor nad radom OSA-e zatražila da im direktor te Agencije dostavi fakultetsku diplomu, a  Mehmedagić im je dostavio diplomu izdatu na Američkom univerzitetu, proglasivši je “tajnim dokumentom”. Nakon te sjednice, državni tužilac Oleg Čavka je “formirao predmet” protiv Američkog univerziteta u Tuzli. Istovremeno, Prcić je pod istragom i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli zbog sumnje da je prevario dio studenata koji su studirali na tom univerzitetu. No, istraga Tužilaštva BiH nema veze sa tim studentima. Oleg Čavka je svoj predmet fokusirao isključivo na diplomu direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH.