Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Selme Cikotića (SDA), saznaje Istraga.ba. Ministar sigurnosti BiH je optužen da je zloupotrijebio položaj i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH.

Optužnica je dostavljena Sudu BiH u srijedu, nezvanično nam je potvrđeno. No, zvaničnu potvrdu, zbog praznika, nismo dobili.

Prema informacijama Istrage, Selmo Cikotić je, u svojstvu ministra odbrane BiH, u periodu od 2006. do 2010. godine, potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i municije hrvatskoj kompaniji “Scout”. Tokom istrage su policijske i pravosudne institucije sumnjale da je na taj način budžet BiH oštećen za oko šest miliona maraka. Cikotić je, objavljivali su mediji ranije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH potpisivao odluke o prodaji viška naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u martu prošle godine je izuzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane koja se odnosila na prodaju viškova naoružanja i municije.

“Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (10.3.2020. godine) privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske. Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske. Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM“, saopćeno je u martu prošle godine iz SIPA-e.

Osim sa firmom Scout, Cikotić je, tokom mandata u Ministarstvu odbrane BiH, imao nekoliko sumnjivih poslova i sa firmama koje su bile u stvarnom vlasništvu Slobodana Tešića, srbijanskog trgovca oružjem sa američke crne liste koji je, u trenutku poslovanja, bio i na crnoj listi Ujedinjenih nacija. Posrednik u ovom poslovima bio je Dragan Kapetina, tadašnji direktor Tešićevih kompanija, a danas diretkor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Selmo Cikotić i Dragan Kapetina

Sigurnosne agencije BiH tada su dokumentovale susrete čelnika bh. institucija. Osim Cikotića, sa Slobodanom Tešićem je sarađivao i bivši glavni državni tužilac, pokojni Milorad Barašin. Zbog te afere, Barašin je smijenjen s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Selmo Cikotić je dočekao kraj mandata, da bi, nakon ostavke Fahrudina Radončića, da bi u julu prošle godine ponovo bio imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, ali sada na funkciju ministra sigurnosti BiH, kao kadar SDA.