U ponedjeljak, tri sata nakon ponoći, u bugarskom selu Vetrino odjeknula je eksplozija. Radnici Bulgartransgaza su odmah izašli na teren. Dvije cijevi kroz koje plin, Južnim tokom, iz Rusije, kroz Crno more, ide ka Evropi bile su oštećene. Vod za Rumuniju automatski je bio zaustavljen. Srbija i Mađarska su upozorene da će u u ponedjeljak u 7 sati ujutro i one ostati bez plina.

oštećena plinovodna cijev u Bugarskoj

Sat kasnije, Transportgas Srbija poslao je obavijest potrošačima u Bosni i Hercegovini

“Na osnovu informacije od susjednog operatera Gastrans Novi Sad, očekuje se obustava isporuke prirodnog gasa sa IP Srbija, zbog problema koje ima operator sistema Bulgartransgaz. Molimo vas da obavijestite korisnike da će, po obustavi gasa iz pravca Bugarske, biti obustavljena isporuka gasa na PPS Zvornik”, navedeno je u mailu dostavljenom Energoinvestu u 4 sata i 55 minuta.

Gazprom: Alternativa ne postoji

Energoinvest je, potom, od ruskog Gazproma zatražio informaciju – postoji li mogućnost da se BiH napaja drugim pravcem.

“Nemamo mogućnost isporuke plina iz drugih izvora”, glasio je odgovor iz ruskog Gazpromexporta.

dopis Gazpromexporta: Nemate alternativní napajanje

Već tada je bilo jasno da Bosnu i Hercegovinu očekuje “plinska kriza”. Svim potrošačima je naređeno da smanje potrošnju i svoje sisteme, faktički, drže na hladnom režimu. No, kantonalno preduzeće Sarajevogas bilo je naviše pogođeno. Preko njih se plinom snabdijevaju Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo i domaćinstva koja se griju na plin.

Toplane bez mazuta

“Na sastanku u ponedjeljak su predstavnici Kantona kazali da u rezervama nemaju mazuta, odnosno da ga imaju za maksimalno dva dana”, kazao je sagovornik Istrage koji je bio uključen u rješavanje ovog problema.

U ponedjeljak popodne Toplane su počele isključivati svoj sistem. Sarajevogas domaćinstvima nije isporučivao plin. Tražena su alternativna rješenja. Prema informacijama Istrage, Federaciji je ponuđeno 1000 kubika po cijeni od oko 1200 eura. Redovna cijena, za istu količinu, iznosila bi oko 250 eura. Zbog straha od “krivičnog gonjenja”, u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije nisu bili spremni na ovakav aranžman. Krenulo se u pregovore sa Srbijom o posudbi plina koji je uskladišten u Banatskom dvoru, skladištu koje je su zajedno izgradila ruska i srbijanska gasna preduzeća.

Na kraju je dogovoreno da Srbija posudi 300 hiljada kubika koji bi bili vraćeni kada Bugarska sanira plinovodne cijevi. Prema informacijama Istrage, cijevi su već popravljene, no za njihovu funkcionalnost potrebna su još 24 sata, što znači da bi plin iz Rusije mogao biti isporučen Južnim tokom u utorak popodne. Za to vrijeme, Sarajevogas će u sistem pustiti “posuđeni” gas.

Inače, posljednjih dana došlo je do zaoštravanja odnosa na relaciji Energoinvest-Sarajevogas. Naime, Sarajevogas je na dnevnoj osnovi iz sistema povlačio skoro 60 posto više plina nego je naručivao, što je stvaralo dodatne troškove prilikom nabavke plina iz Rusije. No, više informacija o tome objavit ćemo u narednim danima.