Mada su u utorak najavili da će kupiti dodatne količine prirodnog gasa, Sarajevogas do srijede navečer nije naručio nijedan novi kubik.

Ovu informaciju potvrdili su nam i u Energoinvestu, navodeći da su oni dostavili ponude ovom kantonalnom preduzeću, ali da, do momenta pisanja ovog teksta, Sarajevogas nije zatražio isporuku dodatnih kubika gasa. Štaviše, Sarajevogas je u utorak, 25. januara, iz sistema povukao svega 763 hiljade kubika gasa, što potvrđuje i ovaj dokument u prilogu.

To znači da je u utorak Sarajevogas potrošio manje gasa nego što su bile njihove iskazane potrebe, koje su, u ponedjeljak navečer, ocijenili – nedovoljnim.

“Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana. Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa. Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM (oko 186.000 eura), a bit će plaćeni četiri puta više” saopćeno je u utorak nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Dan ranije, podsjećamo, kantonalna preduzeća KJKP Toplane i Sarajevogas su saopćili da su dio kotlovnica skinuli sa gasnog sistema, jer Energoinvest nije isporučio dovoljne količine gasa. Međutim, zvaničnim ispisima iz sistema, Sarajevogas je tog dana, u ponedjeljak 24. januara, povukao milion kubika prirodnog gasa.

Ovo je za čak 150 hiljada kubika gasa više nego što je Sarajevogas i naručio u okviru redovnog ugovora o snabdijevanju ovim energentom.

Sutra će moje kolege završiti ovaj problem. Energoinvest je generalni krivac. Isporučuje 950.000 Sarajevogasu, a treba 1,2 miliona. Moramo sutra osigurati oko 500 kubnih metara za narednih pet dana”, rekao je 24. januara za Radiosarajevo.ba ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiadžiahmetović.

I, uistinu, Vlada Kantona Sarajevo je u sutradan, odnosno u utorak, održala vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da mora Sarajevogas nabaviti dodatnih 500 hiljada kubika prirodnog gasa. Zatražli su ponudu od Energoinvesta, koji im je, potom, proslijedio ponudu isporučioca povezanog sa Gasporomom. Za tu dodatnu količinu Kanton Sarajevo bi morao izvojiti 1,4 miliona maraka. No, od utorka popodne niko iz Sarajevogasa se više nije javljao Energoinvestu. Dodatne količine nisu naručili.

Ranije su zvaničnici Kantona Sarajevo tvrdili da su im se javili prijatelji koji bi isporučili mazut. Jedan od tih prijatelja je iz kompanije HIFA, čiji je sin, Kenan Ahmetlić, nedavno postao kadar Naroda i Pravde.

Kenan Ahmetlić sa Elmedinom Konakovićem (foto: fokus.ba)

Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor Grupacije HIFA Oil za „Slobodnu Bosnu“ je u utorak potvrdio da ga kontakrirali iz sarajevskih Toplana, tražeći 1.000 tona mazuta, što je dovoljno za šest dana grijanja u Sarajevu.

“Ja ću istog trena zaustaviti izvoz mazuta iz BiH ako bude trebao za Sarajevo“, rekao je Ahmetlić za Slobodnu Bosnu.

Da li je ovaj posao realiziran, nismo uspjeli provjeriti. No, jedno je sigurno. Sarajevogasu nijednog trenutka nije nedostajalo gasa.