U četiri podrinjske općine u Republici Srpskoj kadrovi Naroda i Pravde su napravili pet udruženja kojima je, potom, iz Budžeta Kantona Sarajevo, sa budžetske pozicije kojom raspolaže NiP-ov predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić, za dvije godine prebačeno 289 hiljada maraka. Idemo abecednim redom.

Bratunac (13000 KM)

Udruženje građana REDITUS Bratunac osnovali su Asmir Mehić, Munib Karić i Safet Golić.

Na stranici Naroda i Pravde je navedeno da je Asmir Mehić bio predstavnik NiP-a Bratunac na međustranačkom sastanku u Banjoj Luci 2021. godine. Safet Golić je, također, jedan od kadrova NIP-a u Bratuncu. 

Odlukom Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića Udruženju čiji je (su)osnivač Asmir Mehić prebačeno je 13 hiljada maraka. Projekat se zove – “nabavka pribora za učenike u povratničkim naseljima”. Dakle, pribor povratnicima bit će dijeljen preko udruženja koje su napravili kadrovi Naroda i Pravde. Na potpisivanju ugovora o dodjeli novca pojavio se predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Eledin Okerić.

“Primjenjujući Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo, Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS planirao je i izdvojio potrebna sredstva u 2023.godini za projekte održivog povratka u RS u ukupnom iznosu od 400.000 KM”, glasilo je zvanično saopćenje uz koje su priložene fotografije predsjednika SKupštine KS Elvedina Okerića koji sada tvrdi da nema ništa sa dodjelom ovog novca.

Srebrenica (120 000 KM)

Tokom 2022. i 2023. godine Udruženju Argentarija Srebrenica iz Budžeta KS, sa pozicije Kabinet predsjednika Skupštine KS, odobreno je ukupno 120 hiljada KM.

Evo prve odluke iz aprila 2022. godine, donesene 30 dana nakon što je Udruženje osnovano.

A evo i druge, ovogodišnje odluke o dodjeli 88 hiljada maraka Udruženju Argentarija.

Sada idemo da vidimo ko su osnivači Udruženja “Argentarija” Srebrenica. Na spisku osnivača su Azem Alić, Nedim Ademović, Sejdalija Suljić, Senajid Ademović. Predsjednik Udruženja je Sejdalija Suljić, dok je kontakt telefon Udruženja 061471799. Zovemo taj broj i potvrđuju nam da je u pitanju Udruženje Argentarija.

Ime Sejdalije Suljića, predsjednika i suosnivača Udruženja, potom, pronalazimo na oficijelnoj web stranici Naroda i Pravde.

“Delegacije Naroda i Pravde i Vlade Kantona Sarajevo posjetili su u četvrtak 7.7.2022. godine Srebrenicu, a u sklopu posjete zvanično je otvorena i kancelarija Naroda i Pravde u ovom gradu. Delegaciju su činili predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, prvi zamjenik predsjednika Kemal Ademović, politički direktor Rusmir Pobrić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena i izbjegla lica Ivana Prvulović. U sklopu posjete zvanično je otvorena i kancelarije Naroda i Pravde Srebrenica. Za predsjednika izvršnog odbora Naroda i Pravde Srebrenica imenovan je Sejdalija Suljić”, navedeno je u informaciji dostupnoj na zvaničnom sajtu NiP-a.

Na fotografijama dostupnim na sajtu NiP-a vide se Nedim Ademović, suosnivač Udruženja, Senajid Ademović, suosnivač Udruženja i Sejdalija Suljić, suosnivač i predsjednik Udruženja. Dvojica Ademovića su prvi rođaci Kemala Ademovića, prvog potpredsjednika NiP-a. Sada na stranici NiP-a tražimo kontakt NiP-a Srebrenica. Pronalazimo broj 061471799. Dakle, isti broj koji je naveden kao kontakt u Udruženju Argentarija Srebrenica.

Višegrad (40 000)

Udruženje ,,Svi za bolji Višegrad” (“SZBVGD”), osnovano je neposredno pred prošle lokalne izbore, tačnije 16.9.2020. godine.

“Inicijativa Svi za bolji Višegrad je ideja stara oko godinu. Tad je prvi tim sjeo i napravio jedan idejni projekt. To su Ahmed Sejdić, naš legendarni komandant, Muamer Sofović, momak koji je živio u Švedskoj sad ima biznis u Višegradu, Suljo Fejzić, također naš komandant, Melisa Kustura i ja. To je neki tim koji je pokrenuo ovu priču, ali je inicijativa bila od Sejdića i Sofovića”, izjavio je nedugo nakon osnivanja ovog Udruženja jedan od osnivača Jasmin Hajdarević.

Sada pretražujemo imena osnivača. Na fotografiji ispod je Muamer Sofović.

Muamer Sofović je, dakle, na posljednjim lokalnim izborima bio nosilac NiP-ove liste za Općinsko vijeće Višegrad (Skupština opštine). On je, dakle, jedan od ljudi koji stoje iza Udruženja “Svi za bolji Višegrad”.

Evo odluke Kabineta predsjednika Skupštine KS Elvedina Okerića kojom se ovom Udruženju dodjeljuje 40 hiljada KM.

Zvornik (116 000)

Dva udruženja u Zvorniku povezana sa kadrovima Naroda i Pravde dobila su za dvije godine 116 hiljada KM. Idemo prvo sa odlukom iz 2022. godine.

Ovom je odlukom Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića Organizaciji RVI Zvornik za 2022. godinu dodijeljeno 57 hiljada KM. Godinu kasnije, Organizacija RVI se ponova našla na spisku dobitnika bespovratnog novca.

Dakle, za 2022. i 2023. godinu Udruženje RVI općine Zvornik dobilo je iz Okerićevog kabineta ukupno 97 hiljada KM. Na potpisivanju ugovora sa Okerićem u ime Udruženja pojavio se Began Karić.

Karić i Okerić nakon potpisivanja ugovora o grantu

Ko je Began Karić? I njega pronalazimo na službenom sajtu NiP-a. Predstavljao je ovu stranku na sastanku stranaka u Kozarcu.

Dakle, u posljednje dvije godine boračkom udruženju čiji je predsjednik kadar NiP-a iz kabneta NiP-ovog Elvedina Okerića prebačeno je 97 hiljada KM. No, to nije sve. Organizaciji demobilisanih boraca opštine Zvornik iz Okerićevog kabineta dodijeljeno je 19 hiljada KM.

Ovim Udruženjem rukovodi Eniz Hamidović. Evo ga na fotografiji sa Elmedinom Konakovićem.

Eniz Hamidović sa Elmedinom Konakovićem i Nedimom Ćivićem (NiP Zvornik)

Znači, iz Kabineta Elvedina Okerića je za dva udruženja u Zvorniku kojima rukovode kadrovi NiP-a za dvije godine dodijeljeno 116 hiljada KM.