Boriša Misirača, smijenjeni direktor Operatora za obnovljive izvore energije FBiH, ne želi predati dužnost svom nasljedniku niti članovima Upravnog odbora, novoimenovanom v.d. direktoru i radnicima dozvoljava ulazak u prostorije ove federalne firme. Misirača je razriješen početkom decembra, a za v.d. je Operatora Vlada FBiH imenovala Željka Dolečeka.

“Postupajući u skladu s gore navedenim aktima, Upravni odbor Operatora je dana 8.12.2020. godine uputio zaključak aktualnom direktoru da pripremi primopredaju dužnosti između direktora Operatora za obnovljive izvore energije Boriše Misirače i v.d. direktora Operatora Željka Dolečeka za dan 14.12. u 12 sati”, piše u izvještaju koji je u ponedjeljak dostavljen Vladi FBiH.

Primopredaji dužnosti u Mostaru trebali su prisustvovati svi radnici Operatora, članovi UO, v.d. direktor te predstavnik Vlade FBiH Halko Balavac. Međutim, niko od njih nije mogao ući u prostorije Operatora, jer je Boriša Misirača naredio da se ulazna vrata – zaključaju.

“Predstavnik sigurnosne agencije koja osigurava prostorije Operatora pročitao nam je saopćenje direktora kojim im je naređeno da u prostorije Operatora ne puštaju Upravni odbor, v.d. direktora kao i radnike Operatora”, navedeno je u dopisu upućenom Vladi FBiH.

Dopis nije protokolisan jer je direktor Misirača radnicima Operatora zabranio protokolisanje dokumenata Upravnog odbora i  v.d. direktora. Primopredaja dužnsti nije uspjela. Boriša Misirača nastavlja upravljati Operatorom iako je formalno razriješen 3. decembra ove godine. No, on očito može nekažnjeno provoditi samovolju. Naime, Boriša Misirača je sin državne tužiteljice Jadranka Lokmić Misirača koja je do prošlog mjeseca obavljala i funkciju potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Jadranka Lokmić Misirača 

Na poziciju direktora Operatora za obnovljive izvore energije Misirača je imenovan kao kadar Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Proteklih godina mediji su izvještavali o njegovom kriminalu, a sve je dokumentovala i Finansijska policija FBiH.

“Ovlaštena službena lica su nepodijeljenog mišljenja da uprava Operatora, odnosno direktor, ne posjeduje potrebni obim znanja i vještine temeljem kojih bi samostalno mogao izgraditi povjerenje i dobru komunikaciju s uposlenicima Operatora i okruženjem i odgovorno se suočiti sa svim poslovnim izazovima te samostalno i pravilno razumjeti i uspješno rješavati kompleksne i manje kompleksne probleme i situacije, pravilno identificirati i procijeniti prioritete te zakonito, etično i odgovorno voditi, usmjeravati i supervizirati poslovanje Operatora…“, navedeno je, između ostalog, Izvještaju Finansijske policiji.

Iako su dokumentovani brojni nezakoniti poslovi, nijedno tužilaštvo nije reagiralo. Protiv Boriše Misirače istraga nikad nije otvorena, a on je, koristeći pravosudni položaj svoje majke, nekoliko puta prijetio i čelnicima Vlade FBiH ukoliko ga smijene sa dužnosti. Stoga je nekoliko puta odgađano njegovo razriješenje, da bi, konačno, Vlada FBiH smogla snage da donese odluku o smjeni i to svega 20 dana nakon što je Jadranki Lokmić Misirača istekao mandat u VSTV-u.