Dva dana su prošla otkako je istekao rok za osiguravanje sredstava za nabavku helikoptera Oružanim snagama BiH, a što je obećavao ministar odbrane Zukan Helez i uvjeravao da će OSBiH dobiti američke helikoptere.
No, kako smo ranije upozoravali Bosna i Hercegovina mogla bi još neko vrijeme sačekati s projektom nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, posebno nakon objave u Službenom listu BiH.

„Sredstva u iznosu od 3.600.000 KM biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za fiskalnu 2023. godinu i alocirana na projektni kod 0106240 – „VP nabavke helikoptera za MO i OSBiH“, ekonomski kod 821300, do kraja trećeg kvartala tekuće godine (najkasnije do 30. septembra 2023. godine)“, navedeno je u odluci objavljenoj u Službenom glasniku BiH.

Prošao je 30. septembar i sada je jasno da još uvijek nisu osigurana sredstva.
Riječ je o svojevrsnoj obmani jer prvobitna informacija da se kreće u realizaciju nabavke helikoptera, na koju su kao pristali i ministri iz SNSD-a očito je na dugom štapu.


Ranije je Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PSBiH za Patriju kazao da je ovo očito nova igra Milorada Dodika na sceni.

„Dakle, novac nije osiguran. Tek treba da se osigura i to kako je utvrđeno do 30. septembra 2023. godine“, kazao je Emrić.

I prošao je 30. septembar, a sredstva nisu osigurana. Jasno je da je odluka kojom se hvalio ministar Helez bila bacanje prašine u oči bh. javnosti.

Bosna i Hercegovina je duži period planirala nabavku novih američkih helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH. A, morat ćemo još sačekati, jer će Vijeće ministara BiH morati ponovo odlučivati o nabavci helikoptera, jer bez novca se ne može. A, rokovi su im istekli.

Podsjećamo, da je ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio kako će Oružane snage dobiti moderne i višenamjenske helikoptere.

“Mi sto posto krećemo u to, dolaze američki helikopteri, moderniji i novi, koji imaju na sebi i borbene sposobnosti, a ne kao do sada što smo imali samo za gašenje požara i pomoć u nevolji. Ti helikopteri koje imamo osim što su ruski, stari su i neupotrebljivi”, govorio je Helez.

I opet smo došli do porazne istine – jeste da se ‘krenulo u posao’, a koji će se opet završiti kada Milorad Dodik bude dao zeleno svjetlo.

Posljednji put američki helikopteri dopremljeni su u decembru 2021. godine.

(NAP)