Uporedite li nacrt optužnice koju je Istraga objavila u petak ujutro sa optužnicom koja je dostavljena Sudu BiH, uočit ćete tek dvije promjene. Tužilaštvo BiH dodalo je novu tačku optužnice 2.5. kojom Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića tereti da su “namjeravali” od Srebrne maline kupiti zaštitnu medicinsku opremu za 2,9 miliona maraka.

“Pripadnici Udruženja su, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon realizacije nabavke respiratora namjeravali realizovati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo usljed nedostatka odobrenih sredstava Federalne uprave civilne zaštite u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih organa”, navedeno je u “novoj” tački optužnice čiji sadržaj Istraga.ba ekskluzivno objavljuje i možete je pročitati na ovom linku.

Osim ovog dijela, u odnosu na nacrt optužnice koji je sačinjen u četvrtak, Tužilaštvo je u petak popodne na spisak optuženih dodalo i ministricu finansija Jelku Milićević koja, iako je formalno bila šefica Kriznog štaba, nije označena kao član Udružene grupe za činjenje krivičnih djela, te je optužena samo za nesavjestan rad u službi.

Kako se može vidjeti u optužnici, Tužilaštvo BiH uopće ne navodi da je Jelka Milićević u spornom periodu bila šefica Kriznog štaba i, formalno, komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite preko koje su išle nabavke sumnjive opreme. Državni tužioci tek ističu da je ona ministrica finansija koja je bila nesavjesna kada je, zajedno sa Fadilom Novalićem potpisala odluku kojom je Srebrnoj malini isplaćeno 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora iz Kine. Stoga je ona izdvojena iz Udružene grupe koja je činila krivična djela, pa je optužena – sama. Na spisku svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba, a među njima su Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke, Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić, Hasan Ganibegović, Ana Bavrka, Mladen Čančarević, Emir Granov, Davor Pehar, Naser Orić, Asim Sarajlić, Aljoša Čampara…

spisak svjedoka – optužnica “Respiratori”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara dobio je status svjedoka, a saslušan je zbog svog učešća na sjednici Vlade Federacije BiH 17. marta kada se razmatrao proces nabavki medicinske opreme.

“Nemojte da dođemo u situaciju da nam je važniji sada Zakon o javnim nabavkama od života građana. Mi to jednostavno danas moramo presjeći“, kazao je tada Aljoša Čampara.

Unatoč pozivu na kršenja Zakona o javnim nabavkama, od Tužilaštva BiH je dobio samo status svjedoka.

Status svjedoka ima i Naser Orić. On je, prema informacijama Istrage, komunicirao sa Fikretom Hodžićem o ovom predmetu. Prema informacijama Istrage, Orić je, nakon jednog intervjua Fadila Novalića u kojem je kazao da će tražiti istragu o nabavci respiratora, napisao svom zemljaku Hodžiću da će ih “ovaj sve zavaliti”. Na to mu je Fikret Hodžić rekao da “ima papir kojim se štiti”.

Među svjedocima u predmetu Respiratori je i Asim Sarajlić. On je komunicirao sa Fikretom Hodžićem nakon njegovog intervjua na Face TV, a istražitelji sumnjaju, na osnovu prepiske, da je on dao Hodžićev broj sekretarki Vlade Editi Kalajdžić.