Vijeće ministara BiH može se formirati bez SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića. Prohodnost postoji i u Predstavničkom domu i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Evo, ukratko, ključnih koraka.

Prvi korak: imenovanje mandatara

Mandatara za saziv Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH. Za ovu odluku, prema Ustavu BiH i Poslovnioku, nije potreban konsenzus. Dakle, Željko Komšić i Denis Bećirović bi mogli preglasati Željku Cvijanović i donijeti odluku o imenovanju mandatara. Osim toga, članovi Predsjedništva BiH se ne mogu pozvati na zašitu vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju, što znači da Cvijanovićeva ne bi mogla blokirati donošenje takve odluke.

Drugi korak: potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH potvrđuje samo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i to prostom većinom glasova u koju mora biti uključena i entitetska većina. Iz Republike Srpske, za sada, ulazi šest zastupnika koji nisu pod kontrolom SNSD-a. U pitanju su dva zastupnika PDP-a, dva SDS-a, jedan iz stranke Nebojše Vukanovića i jedan iz Pokreta Domovina. Sa ovih šest ruku obezbijeđena je entitetska većina iz Republike Srpske. Iz Federacije BiH, osim HDZ-a BiH, zastupnike u Parlamentu BiH imaju SDA (8), NiP (3), SDP (4), NES (2), DF (3), Naša stranka (2). Govorimo o sigurnim mandatima (dio kompenzacijskih još nije raspoređen). Iz Federacije bi, tako, bila 22 zastupnika koja nisu pod kontrolom HDZ-a BiH. U zbiru sa šest zastupnika iz Republike Srpske, to bi značilo da najmanje 28 zastupnika podržava novi saziv Vijeća ministara. Potrebna većina, ako svi prisustvuju i glasaju za ili protiv, je 22. To znači da u Predstavničkom domu PS BiH postoji većina bez HDZ-a, SNSD-a i Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Teći korak : donošenje zakona

Da bi se uvojila odluka u Domu naroda PS BiH, potrebno je da za nju glasa 8 delegata. Probosanske stranke bi, prema trenutnim rezultatima, mogle imati pet bošnjačkih delegata i jednog delegata iz reda Hrvata. To znači da bi iz Federacije bilo šest delegata, što je više od potrebne entitetske većine. Iz Narodnoj skupštini RS će biti izabrano pet delegata iz reda Srba. Prema trenutnim rezultatima, uz pomoć koalicije Pokret Domovina, opozicija u RS-u bi mogla dobiti dva delegata u Domu naroda PS BiH. To znači da bi iz Republike Srpske bila potrebna entitetska većina. Daklem saberemo li 6 delegata iz Federacije i dva iz RS-a, dolazimo do ukupno osam delegata, što je potrebna većina za donošenje zakona i drugih odluka.

Imenovanje Vijeća ministara u ovom sazivu, Dodik i Čović ne bi mogli nikako spriječiti. Međutim, u Domu naroda PS BiH bi mogli rušiti kvorum ukoliko ne bi dolazili na sjednice, čemu smo svjedočili i proteklih desetak godina.

Prethodni članakAnaliza Seada Numanovića: Schmidt nije “otvorio vrata za kandidatski status” BiH. Naprotiv!
Naredni članakOHR nije deblokirao Federaciju: Schmidtove izmjene ne garantuju da će biti izabrana nova Vlada FBiH i predsjednik Federacije!