Mustafa Mehičević, jedan od dvojice napadača na sarajevskog kriminalca Amira Pašića Faću, bio je dio grupe koja je 2016. godine čuvala Edina Gačanina Tita, saznaje Istraga.ba.

Mehičevića su tada angažirali Ibro Miladin i sarajevski biznismen Gordan Memija, inače kum ministra vanjskih poslova BiH, koji je tada bio domaćin vođi moćnog narko kartela Tito i Dino.

Tito je u Bosnu i Hercegovinu, podsjećamo, doputovao 17. septembra 2016. godine, a na Aerodromu ga je dočekao Gordan Memija. Narko bossa su tada čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije, te Ibro Miladin koji je kasnije postao specijalac, da bi nakon “policijske karijere” otputovao u Dubai gdje je čuvao Edina Gačanina Tita.

Gordan Memija i Ibro Miladin

Internom istragom u FUP-u utvrđeno je da su pripadnici Specijalne jedinice sve vrijeme bili sa Edinom Gačaninom. Pratili su ga u stopu dok se u sarajevskim ugostiteljskim objektima družio sa Gordanom Memijom i drugim saradnicima iz Sarajeva. Inače, dan prije nego će vođa kartela sletjeti u Sarajevo, Gordan Memija je išao u Hrvatsku u pratnji još jednog federalnog specijalca – Ibre Miladina.

S njima dvojicom Granični prelaz Ivanjica 14. septembra 2016. godine prešli su još Jasmin Memeti i Mustafa Mehičević.

Još tada Mustafa Mehičević je bio presuđeni ubica. On je, naime, 2007. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Almira Hadžiomerovića.

Mustafa Mehičević je dugogodišnji prijatelj Ibrahima Miladina i Gordana Memije. I Miladin i Memija su pod istragom Tužilaštvo BiH zbog sumnje da su dio narko kartela Edina Gačanina Tita.

“Konakoviću, majku ti ….”, uzvikivao je kriminalac Amir Pašić Faćo nakon što su u subotu u bašti Hotela Evropa prema njemu Mustafa Mehičević i Jasmin Jasika  ispucali deset metaka .

Faćo je proteklih mjeseci na TikToku iznosio brojne uvrede na račun ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, te njegovog kuma Gordana Memije. Faćo je na Tik Toku vrijeđao i vlasnika kompanije AD Monetize Ajdina Brkovića, pokušavši na taj način da reketira vlasnike kompanije koja je prošle godine, pod sumnjivim okolnostima, prodajući navodno “čajeve” ostvarila promet u iznosu od 51 milion maraka.

Prema informacijama Istrage, Mustafa Mehičević i Jasmin Jasika nedavno su otvorili “Call Centar”, koji radi za Brkovićevu kompaniju AD Monetize.

Mustafa Mehičević i Ibro Miladin

Mehičević je, kako saznajemo, i prošle godine bio akter pucnjave, kada je Ibro Miladin, štiteći Boška Jerkovića, još jednog saradnika Edina Gačanina Tita, u junu prošle godine, skoro na istom mjestu gdje je sada ranjen Amir Pašić Faćo, ranio drugog sarajevskog kriminalca Timura Keketovića.

I Ibro Miladin, bivši pratilac Edina Gačanina Tita, uposlenik je kompanije AD Monetize. U ovoj je kompaniji bio angažiran i bivši pripadnik Specijalne jedinice FUP-a Adnan Došlić Dola.

Adnan Dolšić Dola

Za Dolu se, prema prepiskama iz Sky aplikacije, lično pobrinuo Edin Gačanin Tito (Sky oznaka RUS7RR)

I Dola i Mehičević bliski su prijatelji Ibre Miladina, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice FUP-a koji je u Dubaiju čuvao Edina Gačanina Tita.

Ibro Miladin i Edin Gačanin Tito

Miladin je godinama bio u prijateljskim odnosima sa Gordanom Memijom, sarajevskim biznismenom koji je osumnjičen za krivično djelo pranje novca. Memija je, već smo naveli, kum ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića čije je ime, neposredno nakon ranjavanja, uzvikivao Amir Pašić Faćo. Prije nego što je postao ministar vanjskih poslova BiH , Elmedin Konaković se družio sa Amirom Pašićem Faćom.

Amir Pašić Faćo i Elmedin Konaković, nekadašnji prijatelji

Gostujući na javnom servisu FTV, Konaković je, kao premijer Kantona Sarajevo, javno hvalio sarajevske “žestoke momke”. Većina njih danas radi za AD Monetize. Pravnmi zastupnik AD Monetize je advokat Mirsad Crnovršanin. U pitanju je bivši saradnik državnog tužioca Dubravka Čampare. Prema informacijama Istrage, Čampara je obećao vlasnicima AD Monetize da će “pokrivati” istrage protiv njih. Advokat Crnovršanin advokatsku kancelariju registrirao je zajedno sa Maidom Čampara, suprugom državnog tužioca Dubravka Čampare. Brat Dubravka Čampare, Aljoša, visokopozionirani je kadar Naroda i Pravde Elmedina Konakovića Aljoša Čampara je bio federalni ministar unutrašnjih poslova kada su federalni specijalci čuvali Edina Gačanina Tita.