“Ministarstvo finansija SAD-a Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) danas je imenovalo Dianu Kajmaković , državnu tužiteljku u Bosni i Hercegovini (BiH), na osnovu Izvršne naredbe (EO) 14033 da je odgovorna za ili saučesništvo u korupciji ili podrivanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu”, saopćeno je iz ove institucije.

Današnja akcija unapređuje strategiju Sjedinjenih Država da pozivaju na odgovornost one koji vrše destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu.

Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i povezane mreže pokroviteljstva nastavljaju da potkopavaju zemlju.

“Diana Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

“Današnje imenovanje jača opredijeljenost Sjedinjenih Država za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu ciljajući na pojedinca koji je odigrao centralnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji”, istaknuto je.

Iz Ambasade SAD-a je saopćeno da je “Diana Kajmaković odličan primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se izbori sa endemskom korupcijom na historijskom niskom nivou”.

“Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti svoju kuću”, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.