“Odbacujem insiuacije da je izjava odmazda za Vaše odbijanje susreta sa Sergejem Lavrovom kao apsolutno iscuclani iz prsta (citat, op.a)”, navedeno je u pismu koje je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov dostavio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Ovo pismo je uslijedilo nakon brojnih reakcija na saopćenje za javnost Ambasade Ruske Federacije u BiH kojim su problematizirane NATO integracije.

“Ni na koji način ne dovodimo u pitanje suverenitet izbora BiH svojih vanjskopolitičkih prioriteta. Smatramo da u nedostatku konsenzusa po ovom pitanju, kako u Predsjedništvu BiH tako i među građanima zemlje, pravo da se izjasne oko članstva BiH u NATO-u imaju i oni koji su pristalice ovog kursa, ali i oni koji žele skrenuti pažnju na sve posljedice pridruživanja vojnom bloku čija je snaga usmjerena protiv moje zemlje koju u brojnim publikacijama koje promoviraju NATO nazivaju gotovo glavnim neprijateljem BiH”, naveo je ambasador Kalabuhov u pismu prevedenom na bosanski jezik putem Google translatea.

Podsjećamo, prošle sedmice Ambasada Ruske Federacije saopćila je kako će ta država, “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a”, “morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

Nakon tog saopćenja, uslijedile su brojne reakcije  iz Sarajeva, ali i drugih institucija. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ovo saopćenje ocijenio kao “neprihvatljivu uvijenu prijetnju NATO-u i BIH”.

“Što se tiče saopštenja iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, to je svakako kontinuitet njihove aktivnosti prema svim zemljama aspiranticama za članstvo u NATO-u i nažalost, najčešće se takve aktivnosti manifestiraju kroz izazivanje većih i manjih teškoća. Tako je bilo u Crnoj Gori, pa poslije i u Sjevernoj Makedoniji, prilikom njihovog puta prema NATO članstvu. To je očito geopolitička igra Rusija koja ima za cilj da se zaustavi širenje NATO-a u Evropi, što je očito ruski strateški cilj. Međutim, to nije samo poruka Bosni i Hercegovini, nego i našim saveznicima u okviru NATO saveza kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i drugima. Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima a ni nama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Komšić.

Nakon ovih reakcija, Ambasada Ruske Federacije u utorak je ujutro saopćila da je svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila članu predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministrivi vanjskih poslova BiH Biseri Turković i press službi SDA.