Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici imenovalo je Josipa Merdžu (HDZ BiH) na još jedan mandat direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Merdžo je na čelu te institucije od kraja 2015. godine. Nacionalni balans uposlenih nije u skladu sa Popisom iz 1991. godine i na štetu je Bošnjaka.

U odgovoru koji je Institut dostavio državnom zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću Institut za intelektualno vlasništvo BiH ima 32 uposlena, od kojih je ukupno 7 Bošnjaka, 12 Srba i 13 Hrvata. Od 17 državnih službenika jedan je Bošnjak, osam Srba i osam Hrvata. Nacionalna zastupljenost uposlenika je: šest Bošnjaka, pet Hrvata i četvoro Srba.

Kada je riječ o rukovodećim pozicijama direktor je Hrvat, zamjenik direktora je Srbin, a sva tri pomoćnika direktora su Hrvati.

Na tri pozicije šefa unutrašnje organizacijske jedinice su Bošnjaci, dok po jednu obavljaju Hrvat i Srbin. Od 10 rukovodećih pozicija na pet su Hrvati, na dvije Srbi i na tri Bošnjaci.

Prema Popisu stanovništva iz 1991. Bošnjacima pripada devet mjesta, a što nije ispoštovano. Srba bi trebalo da je pet, a ima ih 12, dok je Hrvata trebalo biti troje, a ima ih 13 što je za 205% više nego što im pripada.

Inače, Merdžo je 2005. godine pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali ga je u skladu sa ustavnim ovlastima pomilovala tadašnja predsjednica Federacije BiH, a danas predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

(NAP)

Prethodni članakDan pred izručenje Hrvatskoj: Zagrebački mafijaš Tomislav Drmić ponovo pobjegao, ništa od izručenja hrvatskom pravosuđu!
Naredni članakSalih Brkić, novinar: Bilježeći istoriju postao je njen dio!