U okviru velike međunarodne istrage o pranju novca, pripadnici SIPA-e od ponedjeljka ujutro tragaju za donedavnim direktorom Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobniggom, saznaje Istraga.ba.

Pretresi bi treble bit izvršeni na najmanje dvije adrese koje je Dobnigg koristio u Sarajevu. Prema informacijama Istrage, on je prije nekoliko dana napoustio BiH i gubi mu se svaki trag. Ova akcija se provodi u saradnji sa Austrijom i Njemačkom čije su vlasti zatražile od bh. pravosudnih institucija da uhapse Dobnigga koji je prije tridesetak dana podnio ostavku na funkciju predajednika Uprave Raiffeisen banke u BiH.

Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobnigga prao sumnjivo stečeni novac. Prvoosumnjičeni je Erich Kolm, njemački državljanin rođen u Rusiji. Naime, u oktobru prošle godine utvrđeno je da je sa računa Karlheinza Dobnigga na račun Ericha Kolma uplaćeno 525 hiljada eura. Dobniggu je novac prethodno uplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon što mu je uplaćen novac iz Emirata, Dobnigg na osnovu privatnih pozajmica kompletan iznos prebacuje na račun Ericha Kolma koji je tim novcem namjeravao kupiti u njemačkom gradu Schneverdingenu. Njemački istražitelji su utvrdili da je Kolm prilikom kupovine nekretnine priložio ugovor o zajmu 550 hiljada eura potpisan sa firmom Cluster Group ltd koja je registrovana u Mađarskoj.

Karlheinz Dobnigg je austrijski državljanin i posljednjih je šest godina bio direktor Raiffeisen banke u Sarajevo. Nakon što su njemački istražitelji pronašli dokaze o njegovoj umiješanosti u pranje novca, Dobnigg je “podnion ostavku”. U ponedjeljak ujutro bilo je oplanirano njegovo hapšenje u Sarajevu, no on je BiH napustio nekoliko dana prije akcije SIPA-e urađene po nalogu Tužilaštva BiH.