Do januara ove godine, državni tužilac Dubravko Čampara u Sarajevu je imao četiri stana uknjižena na svoje i ime svoje supruge Maide.  Onda je u prodao udio u jednom od četiri stana, pa je u aprilu, na ime svoje supruge, kupio stan u Istanbulu. Najmanje jedan stan, od uklupno četiri, tužilac Dubravko Čampara nije naveo u svom imovinskom kartonu dostavljenom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Istina, državni tužilac Dubravko Čampara bio je među tužiocima koji nije dopustio da VSTV objavi njegov imovinski karton, pa su novinari Centra za istraživačko novinarstvo putem zemljišno knjižnih izvadaka pronašli nekoliko nekretnina koje mu pripadaju. Međutim, na CIN-ovom popisu nema dva stana koja je u tom trenutku, ili poslije posjedovao ili posjeduje ovaj državni tužilac. Prema CIN ovoj bazi podataka, Dubravko Čampara i njegova supruga u Sarajevu posjeduju dva stana te kuću u Trnovu. Međutim, u u tenutku objave te baze podataka, tužilac Čampara i njegova supruga bili su vlasnici četiri stana u Sarajevu. Istraga.ba uspjela je prikupiti sve ZK izvatke u nastavku objavljujemo detalje.

Bolnička ulica – tri stana

Ulica je Bolnička, a broj 30. Broj uloška je 2884. Katastarska općina je Sarajevo IV. Stan nije pod teretom (hipotekom) i ima 86 kvadrata.

“Trosoban stan se nalazi u Sarajevu, ulica Bolnička broj 30, sprat 3, oznaka 17, a sastoji se od kuhinje, pomoćnih prostorija”, navedeno je u ZK izvatku.

Vlasnici ovog stana, kako se može vidjeti, su Maida Baščaušević (Čampara) i Dubravko Čampara. Ovaj stan je naveden i u bazi Centra za istraživačko novinarstvo i u imovinskom kartonu.

Ulica je ista, zgrada ista, broj je ali je je u pitanju drugi sprat. Na devetom spratu nalazi se jednosoban stan koji ima oznaku 48.

Dokument iznad je iz online baze podataka  e-grunt.ba. Vlasnici ovog stana su Dubravko Čampara i Maida Čampara. Površina stana je 42 kvadratna metra.

“Jednosoban stan nalazi se u Sarajevu, ulica Bolnička broj 30, sprat 9 oznaka 48 a sastoji se od 1 sobe, kuhinje i pomoćnih prostorija”, navedeno je u opisu nekretnine.

Ovaj stan u (su)vlasništvu tužioca Čampare nije na spisku njegovih nekretnina u bazi Centra za istraživačko novinarstvo.

Još smo u Bolničkoj ulici, a ovo je već treća nekretnina državnog tužioca Dubravka Čampare.

“Dvosoban stan u Sarajevu ulica Bolnička broj 34 sprat 9 br.stana 37 a sastoji se od 2 sobe, kuhinje i pomoćnih prostorija ukupne površine 60 m2.”, navedeno je u ZK ulošku broj 3040.

Do 26. maja ove godine, stan je formalno bio u vlasništvu Dubravka Čampare i njegove supruge Maide. Ali na osnovu kupoprodajnog ugovora od 30. decembra 2021. godine, stan je uknjižen na Ermina Čengića i na Maidu Baščaušević (djevojačko prezime supruge Dubravka Čampare)

Prethodni ZK – suvlasnici Dubravko Čampara i Maida Čampara

“Na osnovu Kupoprodajnog ugovora obrađenog i ovjerenog od Notara Kapidžića Nedžade iz Sarajeva dana 30.12.2021. godine broj: OPU-IP: 1160/2021., uknjižuje se pravo vlasništva na nekretnine opisane u A listu (dosadašnje vlasništvo Čampara Dubravka pod B6 i Čampara Maide pod B7)”, navedeno je u ZK ulošku.

Novi ZK uložak: Maida Bašćaušević suvlasnica stana

Dubravko Čampara, formalno, više nije (su)vlasnik ovog stana, ali se njegova supruga još uvijek vodi kao suvlasnica 1/2 ove nekretnine. S tim da se sada sada taj udio vodi na njeno djevojačko prezime. Ni ovog stana nije bilo u bazi podataka Čamparine imovine, iako je on bio vlasnik u tom trenutku.

Obala Kulina bana – garsonjera

Broj ZK uloška je 766. Na broju šest u ulici Obala Kulina bana nalazi se stan površine 26 kvadratnih metara.

Suvlasnici ovog stana su, kako se može vidjeti, Dubravko Čampara i Maida Čampara rođena Baščaušević. Ovaj stan nalazi se u bazi podataka CIN-a i tgužilac Čampara ga je prijavio u svom imovinskom kartonu dostavljenom VSTV-u.

Istanbul – stan plaćen 140 hiljada eura

Početkom februara ove godine, tačnije 8.2., supruga državnog tužioca Dubravka Čampare sletjela je na istanbulski aerodrom Sabiha Gokcen. U Sarajevo se vratila četiri dana kasnije. Tada, naime, dogovorila kupovinu stana na adresi “Istanbul Kagithane Merkez Mahala”.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 8. aprila 2022. godine sa firmom Herpez Yapoi Insaat”. U pitanju je stan broj 55, na četvrtom spratu,  u kompleksu “Hep Residence”. Ovaj komplekst zgrada još uvijek nije završen, a planirano je da stan porodice Čampara bude useljiv u decembru ove godine. Nekretnina je plaćena 2,25 miliona turskih lira, što je u trenutku obračuna iznosilo 140 hiljada i 501 euro. Dakle, tužilac Čampara, odnosno njegova supruga u Istanbulu su kupili stan vrijedan oko 280 hiljada maraka. Ni ova nekretnina nije navedena u imovinskom kartonu.

Kuća u Trnovu

Dubravko Čampara je u svom imovinskom kartonu naveo da njegova supruga posjeduje i vikendicu u Trnovu, izgrađenu na zemljištu od 868 kvadrata.

Na ovom mjestu je izgrađena nekretnina površine 43 kvadratna metra. Čampara je procijenio sve ovo vrijedi 60 hiljada maraka.

Neum – Vila Lukrecija 

Formalno, Dubravko Čampara nije vlasnik Vile Lukrecija u Neumu koja ima preko 13 apartmana. Ovaj objekat se vodi na njegovoj majci Rabiji Čampara.

vila Lukrecija

Na fotografiji iznad, možete vidjeti objekat porodice Čampara u Neumu. U pitanju je Vila koju koriste i kojom upravljaju braća Čampara, državni tužilac Dubravko i federalni ministar policije – Aljoša.

Prema zvaničnim podacima, Čampara je prijavio da je njegova mjesečna plaća 4300 KM, dok supruga zarađuje 3000 KM. No, osim četiri stana u Sarajevu, jednog u Istanbulu, kuće u Trnovu, Čampare su uspjele steći i 50 hiljada maraka ušteđevine i novi automobil marke Volvo, čiju je vrijednost procijenio na – 30 hiljada maraka.

Prethodni članakSjeverna Makedonija poslala obavijest Predsjedništvu BiH: Milorad Dodik ne može učestvovati na Prespa Forumu u Ohridu
Naredni članakTragom priče o Miloševićevim spiskovima smrti: Snajperisti oko Sarajeva imali su slike Đurića, Konstantinovića, Kovača…sa zadatkom da ih pobiju ako se pojave pred Skupštinom BiH