Kako bi počastio državne tužioce koji su ga ispitivali u svojstvu osumnjičenog, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u utorak u zgradu Tužilaštva BiH unijeti alkoholna pića, saznaje Istraga.ba.

No, kada je shvatio da te poklone ne može unijeti dalje od ulaznih vrata, Dodik je svojim pratiocima naredio da ih vrate u automobile parkirane u krugu zgrada pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Sporni pokloni vide se i na snimku koji Istraga.ba objavila na svom Twitter nalogu.

Na snimku iznad, od 41. sekunde, možete vidjeti kako dvojica pratilaca Milorada Dodika nose najmanje pet identičnih reklamnih kesa namijenjenih za boce. Prvo u zgradu Tužilaštva BiH ulazi Milorad Dodik, nakon njega osoba koja nosi torbu (vjerovatno Dodikov branilac), a zatim se ukazuju Dodikovi pratioci. Prvi od njih nosi jednu reklamnu kesu, dok drugi u desnoj ruci nosi tri reklamne kese, a u lijevoj mu je samo jedna.

Dodikovi pratioci s poklonima ulaze u Tužilaštvo BiH

Izvori Istrage tvrde da su u kesama bile boce “Đedove rakije”, proizvedene u Dodikovoj porodičnoj destileriji u Laktašima, u kojoj je u novembru prošle godine ugostio mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Nakon što je vidio da sporne poklone neće moći pronijeti pored policajaca koji su vršili detaljne preglede, Dodik je svojim saradnicima kazao da vrate kese u automobil. To se sve vidi i na video-nadzoru Tužilaštva BiH”, kazao je jedan od sagovornika Istrage.

Milorad Dodik je, podsjećamo, ispitan u svojstvu osumnjičenog, nakon što je prošle sedmice zatražio “dodatno vrijeme za pripremu odbrane”. Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlasti. Istražitelji sumnjaju da je član Predsjedništva BiH iz RS-a novcem nezakonitog porijekla kupio vilu na Dedinju, u Beogradu. Kako bi prikrio porijeklo novca, Dodik je podigao kredit u Pavlović banci.
Tužilaštvo BiH je provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine  pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. februara 2016. godine je uhapšen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivšu referenticu za obradu kredita. Sudija za prethodni postupak im je odredio jednomjesečni pritvor, ali je drugostepeno vijeće Suda BiH ukinulo mjeru pritvora. Od tada traje istraga u ovom slučaju.

Milorad Dodik je, kako saznajemo, državnim tužiocima Elviri Stanojlović i Mirzi Hukeljiću prezentirao dio dokumentacije u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, tvrdeći da je Pavlović banka bila dužna čuvati dokumentaciju o kreditima pet godina nakon vraćanja kredita.

Prethodni članakNastavak ispitivanja u slučaju “vila na Dedinju”: Milorad Dodik ponovo u Tužilaštvu BiH
Naredni članakPozadina sukoba Dodik-Bajić: Neni, Mili, Vici