Vladajuća koalicija HDZ, SNSD i Trojka više nema većinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Opozicija iz RS i Federacija ima potrebnu i entitetsku i opću većinu u Domu naroda. Međutim, u Predstavničkom domu PS BiH odnos snaga je isti kao i ranije, što znači da Trojka, SNSD i HDZ imaju većinu u tom Domu PS BiH. Ali promjena odnosa snaga u Domu naroda otvara brojne mogućnosti za prekompoziciju državne vlasti.

Ukoliko bi lideri Trojke htjeli, već tokom jula bi SNSD Milorada Dodika i HDZ Dragana Čovića mogli biti izbačeni iz državne vlasti. Pod uslovom da delegati SNSD-a i HDZ-a dođu na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Sve ovo je posljedica činjenice da je SNSD izgubio svog četvrtog, a opozicija dobila drugog od ukupno pet delegata u Klub Srba Doma naroda PS BiH. Evo šta bi to sve moglo značiti u praksi.

Kvorum za održavanje sjednice Doma naroda PS BiH je prisustvo devet od ukupno 15 delegata, s tim da u tih devet mora biti najmanje po troje delegata iz klubova sva tri konstitutivna naroda. Dakle, sjednici mora istovremeno prisustvovati najmanje troje od petero Bošnjaka, najmanje troje od petero Srba i najmanje troje od petero Hrvata. HDZ BiH i SNSD, nakon žrijebanja, imaju po tri delegata u klubovima Hrvata i Srba, dok opozicija iz Federacije (SDA, DF i SBiH) ima četiri od ukupno pet delegata u Klubu Bošnjaka. Znači, bez delegata SNSD-a i HDZ-a sjednica Doma naroda ne može biti održana. Kao što, uostalom, ne može ni bez opozicije iz Federacije (SDA, DF i SBiH), s tim da, osim u slučaju sprječavanja rušenja Ustavnog suda BiH, federalna opozicija prisustvuje svakoj sjednici.

Pojednostavljeno, HDZ i SNSD mogu blokirati rad Doma naroda kroz kvorum, ali više ne mogu uticati na donošenje odluka u tom Domu.

Odlučivanje

Samo Predstavnički dom PS BiH odlučuje o imenovanju Vijeća ministara BiH. Za smjenu Vijeća ministara ili bilo kojeg ministra potrebne su odluke oba doma. Sistem odlučivanja u domovima nije isti. Pa, tako,da bi u Domu naroda PS BiH neka odluka prošla, mora je podržati najmanje osam delegata (od ukupno 15), s tim da iz Republike Srpske više od tri delegata ne smije glasati protiv (ukupno ih ima 5), a iz Federacije protiv ne smije biti više od šest delegata (ukupno ih ima deset, 5 B i 5 H). Predstavnički dom odlučuje drugačije. Tamo je, recimo, bitno da u ukupnom zbiru ima više glasova za nego glasova protiv (suzdržani se računaju samo u kvorum), pod uslovom da iz RS-a ne smije biti protiv više od devet zastupnika (ima ih ukupno 14), dok iz Federacije ne smije biti protiv više od od osamnaest zastupnika (ukupno ih ima 28).

Nakon što je SNSD izgubio delegata, opozicija iz Republike Srpske ima dva delegata, što znači da bi njihovi glasovi za ili suzdržani bili dovoljni za entitetsku većinu iz Republike Srpske. Opozicija iz Federacije ima ukupno šest delegata (Ilija Cvitanović iz HDZ 1990, Zlatko Miletić iz ZNG, Džemal Smajić iz SBiH, Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA i Dženan Džonlagić iz DF-a). To znači da vladajuća koalicija, SNSD, HDZ i Trojka više nemaju potrebnu većinu u Domu naroda PS BiH, jer osam, od ukupno 15 delegata pripada opoziciji. Osim toga, opozicija ima i entitetsku većinu i iz RS i iz FBiH.

Odnos snaga u Predstavničkom domu su isti. Trojka, HDZ i SNSD imaju 23 ruke, dok je opozicija na 19 zastupnika. No, ukoliko bi se lideri Trojke odlučili da izbace SNSD iz vlasti, za to postoji entitetska većina iz RS, jer opozicija iz RS ima pet zastupnika, što i jeste potrebna entitetska većina iz RS.

Smjena Nenada Nešića

Pravi test promjene odnosa snaga je smjena ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Prilikom nedavnog glasanja u Predstavničkom domu PS BiH, za Nešićevu smjenu je glasao je 21 zastupnik. Protiv je bilo jedanaest zastupnika, dok su ostali bili odsutni ili suzdržani. Kako u prvom krugu nije bilo pet glasova iz Republike Srpske za smjenu, nije bilo potrebne entitetske većine. Stoga će biti organizirano novo glasanje. U drugom krugu je dovoljno da najmanje pet zastupnika iz RS ne bude protiv. Ukoliko svi zastupnici isto glasali kao u prvom krugu, Nešić će biti smijenjen u Predstavničkom domu jer iz RS-a najmanje pet zastupnika nije protiv smjene. U tom slučaju, odluka o smjeni ide na potvrđivanje u Dom naroda PS BiH. Pojave li se, tada, delegati SNSD-a i HDZ-a na sjednici, Nešić bi mogao biti smijenjen glasovima opozicije. Tako bi Milorad Dodik izgubio kontrolu nad sigurnosnim sektorom.