Predsjednik i svi članovi Predsjedništva Općinskog odbora SDP-a Banovići napustit će tu stranku nakon što je Vlada Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na čelu odlučila Rudnik mrkog uglja Banovići prepustiti Mirsadu Kukiću, saznaje Istraga.ba.

Rukovodstvo banovićkog SDP-a zakazalo je za petak konferenciju za medije na kojoj će saopćiti da napuštaju sve stranačke funkcije  što je uvod za napuštanje Stranke.

Funkciju predsjednika banovićkog ogranka SDP-a obavlja Kadrija Modrić, bivši direktor RMU Banovići koji je u periodu 2010.-2014. obavljao i funkciju zastupnika SDP-a u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije. U Predsjedništvu SDP-a Banovići još su Armina Krpić i Nedim Mujić.

Podsjećamo, Vlada FBiH je četvrtak dala prethodnu saglasnost za imenovanje tri člana uprave RMU Banovići. Na poziciju v.d. direktora RMU Banovići bi trebao biti imenovan Rasim Dostović, kadar PDA i bliži rođak osnivača te stranke Mirsada Kukića. Pozicija izvršnoj direktora za tehničke poslove pripala je Mirsadu Bečiću, također kadru Kukićeve PDA. Enes Šabanović (PDA) dobit će funkciju izvršnog direktora za kadrovske i pravne poslove. To znači da će stranka Mirsada Kukića imati tri od ukupno pet članova uprave RMU Banovići. Dvije pozicije izvršnih direktora trebale su pripasti SDP-u, ali općinska organizacija ove stranke nije željela predložiti kadrove, jer njihovo imenovanje ne bi značilo ništa, s obzirom na to da PDA Mirsada Kukića ima većinu u Upravi.

PDA Mirsada Kukića u Parlamentu Federacije ima samo jedan mandat, odnosno samo jednu zastupnicu – Elzinu Pirić. Zahvaljujući tom mandatu prilikom raspodjele pozicija na nivou Federacije, stranka Mirsada Kukića je dobila direktorske pozicije u RMU Banovići, kao i pozicije u novoj upravi Elektroprivrede BiH.

Prema informacijama Istrage, predsjednik SDP-a BiH i aktualni federalni premijer Nermin Nikšić neposredno prije formiranja Vlade FBIH obećao je svojim stranačkim kolegama iz Banovića glavne pozicije u RMU Banovići. Međutim, nakon što je Vlada FBiH formirana tijesnom većinom, Nikšić je odlučio prevariti svoje stranačke kolege i RMU Banovići prepustiti Mirsadu Kukiću. U međuvremenu, zastupnica Elzina Pirić se u Predstavničkom domu FBiH udružila sa Arnelom Isakom, zastupnikom NES-a koji je prije imenovanja Vlade FBIH postao nezavisni zastupnik. Bez Elzine Pirić i Arnela Isaka stranke koje su formirale Vladu Federacije BiH u Predstavničkom domu FBiH nemaju potrebnih 50 ruku. Zbog toga već mjesec dana nije sazvana sjednica Predstavničkog doma FBiH, a Elzina Pirić i Arnel Isak ucjenuju parlamentarnu većinu imenovanjem Arnela Isaka na poziciju popredsjednika Predstavničkog doma FBiH.

Ove ucjene prenijele su se i na lokalni nivo, zbog čega je Nikšić morao žrtvovati banovićki odbor SDP-a kako bi udovoljio Mirsadu Kukiću.

Podsjećamo, Mirsad Kukić je pravosnažno osuđivan zbor zloupotrebe položaja i ovlasti u Rudniku Banovići kada je, dok je obavljao funkciju direktora, dva puta isplatio eksproprijaciju svojoj majci Mevli. Nakon što je izdržao zatvorsku kaznu, Kukić se više nije vraćao na poziciju direktora. No, zahvaljujući utjecaju, prvo SDA, a potom i u SDP-u, Mirsad Kukić je određivao direktore RMU Banovići. Tako je i u mandatu 2010.-2014. tadašnja Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu RMU Banovići prepustila Mirsadu Kukiću koji je u tom trenutku bio jedan od čelnih ljudi SDA. Funkciju direktora je obavljao Kukićev kadar Munever Čergić. Nakon što je Kukić izbačen iz SDA, kontrolu nad Rudnikom je preuzeo Bego Gutić, bivši prijatelj Mirsada Kukića. Zahvaljujući kontroli nad Rudnikom, Gutić je uspio u Banovićima poraziti Mirsada Kukića i postati načelik Općine. No, nakon što je formirana nova Vlada FBIH, Nermin Nikšić je odlučio Rudnik vratiti pod kontrolu Mirsada Kukića, izbacujući iz igre svoje stranačke kolege iz SDP-a BiH.