Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u kojoj traži obaranje najnovijih izmjena Ustava entiteta F BiH i Izbornog zakona, piše politicki.ba.

Komšić je zatražio i privremenu mjeru o nesprovođenju odluke Christiana Schmidta kojom se, uz ostalo, povećava broj delegata Dom naroda Federalnog parlamenta sa 57 na 80. Može li Ustavni sud Bosne i Hercegovine oboriti odluku visokog predstavnika?Ili je on iznad ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine?

Može!

Christian Schmidt nije iznad Ustava Bosne i Hercegovine.

To je i on sam u više navrata isticao dajući svoje tumačenje zašto ne može provoditi raniju presudu Ustavnog suda BiH u jednoj drugoj apelaciji Komšića.

Schmidt je isticao da se radi o promjenama Ustava BiH, a za to on nema mandat ni ovlasti.

Nadalje, Ustavni sud BiH je već ranije poništavao odluke visokih predstavnika.

Jedna takva je kada je ova institucija poništila Statut Grada Mostara kojeg je nametnuo Paddy Ashdown.

Dakle, Ustavni sud može poništiti Bonske ovlasti visokog predstavnika.

Ako je suditi po dostupnim detaljima najnovije Komšićeve apelacije, Ustavni sud će morati poništiti intervencije Schmidta u Ustav entiteta F BiH i Izborni zakon BiH i zato što je visoki predstavnik u svoju odluku ugradio odredbe koje je Ustavni sud BiH prije sedam godina proglasio neustavnim!

Prethodni članakNapad u centru Sarajeva: Jedna osoba ubijena, teško povrijeđen Suljo Planja poznatiji kao Suljo Domac
Naredni članakAmerički senatori pisali Blinkenu: Postoji pravna osnova za održavanje prisutnosti mirovnih snaga u BiH za koju nije potrebno odobrenje UN-a.