Ministrica valjskih poslova Kosova Donika Gervala saopćila u petak da je na zahtjev premijera  Aljbina Kurtija donijela odluku da se ruski zvaničnik UNMIK-a na Kosovu proglasi „personom non grata“.

Ona je dodala da je odluka donesena da se ruski zvaničnik proglasi nepoželjnim na Kosovu zbog njegovog štetnog djelovanja, kojim je narušena nacionalna sigurnost Republike Kosovo.

„Istovremeno sam obavijestila organe za sprovođenje zakona i nadležne organe o sprovođenju ove odluke. Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene borbi protiv malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji imaju za cilj da podrivaju dostignuća Kosova i naših partnera, prije svega SAD, NATO-a i EU. Republika Kosovo će nastaviti još tješnju saradnju sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno sa Amerikancima, Evropljanima i NATO-om, kako bi osujetila bilo kakve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu“, napisala je Gervala na Fejsbuku.

Dodala je da su odlučnost i put Republike Kosovo ka članstvu u NATO, EU, a potom i u UN su nepovratni.

„Uvjeravamo građane Republike Kosovo da će institucije ostati budne svakog dana i odlučne da zaštite bezbjednost i ustavni poredak naše zemlje, kad god je to potrebno“, napisala je ministrica Gervala.

(thegeopost.com)