Zbog manipulacija prilikom ocjenjivanja kandidata, Podvijeće VSTV-a predložilo je poništavanje konkursa za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Protiv poništavanja konkursa su bili članovi VSTV-a Srđan Forca i Snježana Petković koji su insistirali da se samo Milanko Kajganić proglasi kandidatom koji ispunjava sve uslove. A upravo su Forca i Petkovićeva manipulirali ocjenama kako bi, u konačnici, njihov favorit Milanko Kajganić preskočio svog protukandidata Miroslava Janjića koji je bio drugorangirani.

Sve se, saznaje Istraga, odigravalo krajem prošle sedmice nakon što su obavljeni intervjui sa četvero kandidata za funkciju glavnog državnog tužitelja. Podsjetimo, državni tužitelji Milanko Kajganić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković i Seid Marušić pozvani su bili na intervju pred petočlanom Komisijom VSTV-a. Odmah nakon intervjua, članovi Komisije (Halil Lagumdžija, Sanin Bogunić i Saša Sarajlić) su dostavili svoje ocjene u Odjel za imenovanja VSTV-a. No, Srđan Forca i Snježana Petković odlučili su da svoje formulare ne popunjavaju istog trenutka. Nakon što su ocjene trojice članova Komisije unesene u sistem, iz Odjela za imenovanja su, kako saznajemo, obavijestili Forcu i Petkovićevu o “rezultatima”. Na osnovu glasova trojice članova Komisije, kandidat Miroslav Janjić je bio prvorangirani. Stoga su Forca i Petkovićeva odlučili drastično smanjiti ocjene (čak i one objektivne koje se odnose na radni staž) Kajganićevim protukandidatima. Nakon što su upisani njihovi rezultati, došlo je do promjene na rang listi. Milanko Kajganić je bio prvorangirani sa 131,4 boda. Na drugom mjestu je, nakon što su mu Forca i Petkovićeva drastično umanjili ocjene, bio Miroslav Janjić. On je zaostajao za Kajganićem svega 1,6 bodova. Na trećem mjestu je bila Diana Kajmaković sa tri boda manje u odnosu na Kajganića, dok je Seid Marušić zaostajao preko deset bodova i tako je ispao iz utrke.

Nakon što su uočene nelogičnosti u vezi sa ocjenama koje su dodjeljivali Forca i Potkovićeva, u ponedjeljak je ujutro sazvana sjednica Komisije, a nakon toga i sjednica Podvijeća u kojem, također, sjede, Srđan Forca i Snježana Petković. Njih dvoje su, prema informacijama Istrage, tražili da se prema VSTV-u uputi prijedlog za imenovanje Milanka Kajganića. Kao razlog su naveli činjenicu da je protiv Miroslava Janjića prije tri godine vođen disciplinski postupak. U pitanju je disciplinski postupak koji je vođen protiv Janjića zbog njegovog komentara na oslobađajuću presudu Naseru Oriću. Diana Kajmaković je, i prije zvanične objave o uvođenju američkih sankcija, bila “izbačena iz utrke”. No, Janjić je bio direktni protukandidat Milanku Kajganiću čiji su kandidaturu podržali mediji bliski Dodikovom SNSD-u u RS-u i mediji pod kontrolom porodice Čampara u Federaciji. S obzirom na to da je proces ocjenjivanja bio kontaminiran, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je na sjednici predložio poništavanje konkursa. Srđan Forca i Snježana Petković su bili protiv, ali su drugu članovi VSTV-a podržali Lagumdžijin prijedlog, pa će se u četvrtak VSTV izjasniti o ovom prijedlogu.

Nakon što je objavljena informacija o eventualnom  poništavanju konkursa, reagirao je bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je, zapravo, javno podržao stavove Srđana Force i Snježane Petković, inače članova VSTV-a iz Republike Srpske koji zagovaraju izbor Milanka Kajganića.

“Ne postoji poslovnička mogućnost poništenja konkursa, osim ako su u toku samog konkursa prekršene procedure predviđene Poslovnikom ili Zakonom o VSTV”, napisao je Tegeltija, uz poruku da bi mediji trebali “problematizirati” ovaj prijedlog Podvijeća VSTV-a.

Tegeltija se, tako, javno založio da izbor Milanka Kajganića za glavnog državnog tužitelja. Istovremeno, portal raport.ba koji blisko sarađuje sa državnim tužiocem Dubravkom Čamparom je objavio da se “konkurs poništava zato što je Milanko Kajganić ubjedljivo prvi”. Već smo objavljivali da tužilac Čampara otvoreno podržava Kajganića u utrci za glavnog državnog tužioca. Najveći uspjeh Milanka Kajganića u proteklih jedanaest mjeseci je podizanje optužnice u slučaju poznatom kao “Dobrovoljačka”. Osim Čampare i Tegeltije, Kajganića podržava i nekoliko članova VSTV-a iz Republike Srpske koji su okupljeni oko Srđana Force. Forca je, podsjećamo, u porodičnim vezama sa odbjeglim ratnim zločincem Ljubanom Ećimom koji je slobodno utočište pronašao u Beogradu, gdje ga štiti srbijanska policija. Inače, srbijhanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je početkom ove godine hvalio saradnju sa Tužilaštvom BiH, istaknuvši posebno državne tužioce Milanka Kajganića i Dubravka Čamparu “koji radi sjajan posao”.