Novi pokušaj raspodjele 241 miliona KM od putarina koji su na računima UIO BiH, naći će se na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Na prošloj sjednici koja je održana u decembru nije bilo konsenzusa o toj tački te je ona skinuta sa dnevnog reda. Tu sjednicu je ljutito napustio federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ BiH).

Prema informacijama Patrije i sutrašnja sjednica mogla bi proteći u sličnom tonu, osim ukoliko politički lideri koji čine vlast i upravljaju procesima svojim ministrima ne narede da podrže štetnu odluku po entitet Federacija BiH.

Naime, pripremljena je odluka koja je znatno drugačija od ranijih raspodjela između FBiH-RS-BD (59-39-2), dok je 10 posto zadržavano kako bi se izmirio dug prema subjektu koji je zakinut.

Metodologija za obračun godinama ne postoji jer nema saglasnosti među članovima UO UIO, a svi parametri pokazuju da je entitet Federacija BiH značajno više uplaćivala nego što je dobijala (59 posto).

Izvori Patrije tvrde da bi 241 milion KM trebao pripasti FBiH po osnovu ranije nepravedne raspodjele, a od toga bi Brčko distriktu pripalo 5 miliona KM.

Navodno je napravljen dogovor o raspodjeli 64:36 između FBiH i Rs, dok je Brčko distrikt izbačen iz ove raspodjele. Prema toj računici Federaciji bi pripalo 154 miliona KM, a Rs-u 87 miliona KM.
Ukoliko prođe ovakva raspodjela, to znači da je federalni ministar finansija Toni Kraljević zaštitio interese Rs-a koji je u finansijskoj dubiozi umjesto Federacije BiH koja je većinski upumpava ovaj novac.