Milan Tegeltija naredne sedmice podnosi ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a. Kazao je da nema više nikakvo povjerenje u VSTV, jer je izgubio podršku većine. On je danas na konferenciji za medije u Banja Luci rekao da će na narednoj sjednici VSTV-a, zakazanoj za 15. i 16. decembar, i službeno podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a te da se povlači i sa mjesta člana Vijeća.

“Moj dalji ostanak u Vijeću bi dao legitimitet tom Vijeću”, izjavio je Tegeltija.

On je medijima u Banja Luci kazao da je godinama diskreditiran u Sarajevu, optuživši SDA da stoji iza toga.

“Značajna je kampanja provođena protiv mene od strane obavještajnih i paraobavještajnih krugova”, rekao je Tegeltija, prije nego je najavio da će na nafednoj sjednici VSTV-a i službeno podnijeti ostavku.

Ova ostavka je uslijedila nakon što jer Istraga objavila snimak razgovora na kojem se čuje kako Milan Tegeltija sa bivšom članicom VSTV-a Milinanom Buhom godovara imenovanje njene sestre za sudiju u Banja Luci. Nakon objave snimka, održana je vanredna sjednica VSTV-a na kojoj je Milan Tegeltija pozvan da ostupi.

Sjednica je, objavili smo danas, zakazana za 15. i 16. decembar. u dnevnom redu koji je u posjedu Istrage, prva tačka dnevnog reda je “obraćanje predsjednika VSTV-a”, dok je druga tačka izbor upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a.

Tegeltija je jučer zakazao sjednicu VSTV-a i to dan ranije nego što je bilo planirano. Njegova prvobitna namjera je bila da podnese ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a, a da ostane član. Nakon objave ove informacije, nekoliko članova VSTV-a u četvrtak popodne je pokrenulo inicijativu za njegovo razrješenje, kako bi ta tačka mogla biti uvrštena u dnevni red. No, neposretno prije konferencije za medije u Banja Luci Tegeltija je članovima Vijeća poslao dnevni red u kojem je predviđeno njegovo obraćanje.