Miloš Popovac, jutros uhapšeni pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koristio je kripto telefone. Prema informacijama Istrage, njegov nadimak u kriminalnim krugovima bio je “Vaskez”.

Tužilaštvo BiH sumnja da je Popovac na lokacijama u Kantonu Sarajevo, Kalinoviku i šire, a potom “nakon neposrednih i posrednih kontakata sa članovima drugih povezanih grupa za organizovani kriminal sa područja Banja Luke,Pala, Pule u Republici Hrvatskoj, Beograda u Sibiji i šire” krijumčario opojne droge.
On je, prema informacijama Istrage, koristio kripto telefone, ali i službena vozila Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.
“Na osnovu dostupnih dokaza proizlazi da je Popovac Miloš ostvarivao komunikaciju sa drugim pripadnicima grupe koristeći,kriptu” sa korisničkim imenom ,Velaskez”, a koju je prethodno dobio od njemu poznatog člana Grupe, a sve u cilju preprodaje opojne druge ,speed” i “cannabis” na teritoriji Bosne i Hercegovine, R. Srbije, R. Hrvatske i drugim državama Evropske Unije”, navedeno je u dokumentima Tužilaštva BiH.
Istražitelji su uspjeli dešifrirati poruke iz aplikacije Sky, u kojoj su prpbađeni dokazi o skladištima droge u objektima koje ne koristio Popovac. On je, kako saznajemo, sarađivao sa Farukom Elezovićem i Draganom Mikača. Sumnja se da je Popovac nabavljao drogu od Elezovića koji je u aprilu ove godine uhapšen zbog trgovine narkoticima.

”Sud BiHje 15.4.2022., u predmetu broj S1 2 K 042635 22 Krn Faruk Elezović i drugi, prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 15.4.2022. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenom Faruku Elezoviću određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tačnije od 14.4.2022. do 14.5.2022., ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.Faruk Elezović osumnjičen je da je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, saopćeno je u aprilu iz Suda BiH.
Miloš Popovac je godinama radio na osiguranju objekata institucija BiH. Istraga.ba je jutros uspjela snimiti pretres njehovog automobila parkiranog u blizini zgrade Predsjedništva BiH.

Protiv Popovca je ranije pokretan disciplinski postupak zbog fotografija na kojima pozira sa tri podignuta prsta. Osim toga, Popovac je često distribuirao i fotografije ruskih dobrovoljaca koji su ratovali u BiH.

Prethodni članakTurković predložila odluku: Hoće li HDZ i treći put blokirati novac za izbore?
Naredni članakZbog straha od “bonskih ovlasti”: Bevanda “pronašao” rješenje i obezbijedio nedovoljno novca za provedbu izbora