Tog jutra, 29. maja 2020. godine, federalni premijer Fadil Novalić još iz SIPA-e nije bio prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH. No, vijest o njegovom hapšenju odjeknula je u domaćim i regionalnim medijima. Mostarac Kristijan Marić znao je pravu istinu. Već tada je bio neformalni “svjedok-saradnik” Tužilaštva BIH, kojem će, kasnije, pod nerazjašnjenim okolnostima, i nelogičnim redoslijedom, na prijedlog tužioca Džermina Pašića, tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić dati imunitet od krivičnog gonjenja.

“Jutro, Mačak”, napisao je Marić u poruci koju je oko 10 sati ujutro, putem vibera, tog 29. maja 2020. godine poslao svom prijatelju Nenadu.

U sljedećoj poruci poslao je link teksta sa portala bljesak.info u kojem je pisalo da je “SIPA uhitila Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, te da je zadržan i premijer Novalić”

“Sve ih uhapsili. Sad će ove s vrha SDA. Ima da mi HDZ spomenik digne”, napisao je Marić prijatelju Nenadu koji će svoje čuđenje opisati sa “auu”.

“Izgubi telefon”, predložio je Nenad svjedoku Kristijanu Mariću.

“To mi je i plan”, odgovorit će Marić.

Kristijan Marić je utemeljitelj udruge “Mreža mladih” koja je okupljala “mlade poduzetnike”. Kada je proglašena pandemija koronavirusa, počeo je, uz visoku proviziju, posredovati u nabavkama medicinske opreme. Sarađivao je sa izvjesnim Bornom Cicero iz Hrvatske, sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i sa Samirom Cerićem iz Londona. Uspostavio je kontakt i sa Fikretom Hodžićem, obećavajući mu isporuku respiratora. Nakon što je vlasnik “Srebrne maline” zaobišao Marića u posredovanju, on je sa svojim prijateljima počeo prijetiti Hodžiću. U međusobnoj prepisci svjedoci iz ovog predmeta su razmjenjivali fotografije pištolja.

“Neće da plati?”, napisao je na zajedničkoj grupi Banjamin Nuhanović, također svjedok tužioca Džermina Pašića.

Potom se javila osoba po imenu Marko Mađar.

“Šalji mu Kico, reci da sto sutra u 12 ispred plastenika u Srebrenici”, napisao je Mađar.

Kristijan Marić se nadovezuje u komunikaciji i kaže: “đe ste, p…, stig’o Al Kapone”.

Potom članovi grupe razmjenjuju fotografije pištolja kojim trebali “ubijediti” Fikreta Hodžića da im plati proviziju za respiratore iz Kine.

No, ove osobe, osim Marka Mađara, postale su svjedoci Tužilaštva BiH u istrazi protiv Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka. Kristijan Marić je, pored svega, dobio imunitet od krivičnog gonjenja, iako je u njegovom računaru Tužilaštvo BiH pronašlo dokaze da je krivotvorio dokumente Vlade Federacije. Marić je postati ključni svjedok Tužilaštva BiH. Ali brojne nelogičnosti su u ovom slučaju.

Bio je 16. maj kada je Fikret Hodžić gostovao na Face TV. To je, očito, iznerviralo Kristijana Marića koji kaže da će vlasniku “Srebrne maline” “leći po kostima”.

“Dušu ću mu uzeti, samo polako”, piše Marić, dok njegov njegov prijatelj Benjamin Nuhanović kaže da je samo “dobro da ne odu u medije.

“Ti nećeš sigurno, ali ja ću vjerovatno kako ovi prekrše imunitet”, kaže Marić.

Nuhanoviću nije bilo jasno o kakvom imunitetu Marić govori. Traži dodatno objašnjenje i dobija ga.

“Potpisao sam izjavu sa zaštitom osobnih podataka i imunitet na slučaj respiratori”, objašnjava Marić.

U pitanju je, dakle, 16. maj 2020. godine. Ako se pogledaju dokazi Tužilaštva BiH, onda se može vidjeti da je Marić “imunitet od krivičnog gonjenja” dobio tek  12. juna 2020. godine. I to na osnovu zapisnika od 11.juna iste godine u kojem je traži imunitet. Rješenje o imunitetu je došlo pet mjeseci kasnije, odnosno u novembru 2020. godine.. Radi preglednosti, još ćemo jednom poredati datume.

Kristijan Marić 16. maja tvrdi da je “potpisao imunitet” sa Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo BIH, odnosno Džermin Pašić 11. juna saslušava Kristijana Marića i on formalno traži imunitet.

Tadašnja glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dan kasnije, 12. juna daje izjavu o imunitetu.

Tužilac Džermin Pašić 13. juna saslušava Marića pod imunitetom.

Pet mjeseci kasnije, u novembru 2020. godine je doneseno rješenje o imunitetu.

Kristijan Marić je, tako, postao ključni svjedok Tužilaštva BiH. Sklon krivotvorenju istine i dokumenata.