Halil Lagumdžija novi je predsjednik VSTV-a BiH. On će naredne četiri godine rukovoditi ovom institucijom. Lagumdžija je sudija Suda BiH koji je nedavno izabran za člana VSTV-a umjesto sudije Dragomira Vukoje. Za potpredsjednice VSTV-a izabrane su Sanela Gorušanović-Butigan iz reda hrvatskog i Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda. Funkciju stalnog člana VSTV-a obavljat će Selim Karamehić.

Halil Lagumdžija

Lagumdžija je dobio podršku osam članova Vijeća, dok je za njegovog protukandidata Srđana Forcu glasalo sedam članova. Prethodno je od kandidature odustala Sanela Gorušanović-Butigan koja je bila favorit Delegacije EU.

I Biljana Simeunović je bila kandidatkinja za predsjednicu, ali je u prvom krugu osvojila četiri glasa koliko je osvojio i Srđan Forca.

Biljana Simeunović

U dodatnom glasanju, Forca je pobijedio Simeunovićevu i plasirao se u drugi krug. Srđan Forca je u drugom krugu osvojio sedam glasova, odnosno samo jedan glas manje od Lagumdžije za kojeg su lobirali predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić.

Istraga.ba još je u decembru prošle godine objavila pojedine strukture iz sarajevskog pravosuđa nastoje Halila Lagumdžiju instalirati na poziciju predsjednika VSTV-a kako bi kontrolisale procese. Prije svega to je direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić koji je, kako smo naveli, zajedno sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom lobirao za Lagumdžiju. Međutim, u ovom trenutku nameće se drugi problem. Halil Lagumdžija je bošnjačke nacionalnosti kao i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić. Osim toga, među čelnicima tri najbitnije pravosudne institucije BiH nema nijednidnog kadra srpske nacionalnosti. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec je iz reda Ostalih dok je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić hrvatske nacionalnosti. Hrvatskom narodu u ovom trenutku pripada i pozicija ministra pravde na nivou BiH.