Odlazeći predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija namjerava za svoju nasljednicu promovisati Jadranku Stanišić, saznaje Istraga.ba. U pitanju je članica VSTV-a koja u Vijeću zastupa interese sudija Vrhovnog suda Republike Srpske.

“Ukoliko Jadranka Stanišić ne bude imenovana za predsjednicu VSTV-a, članovi Vijeća iz RS-a bi mogli ubuduće bojkotovati sjednice”, kazao je izvor Istrage iz VSTV-a.

Jadranka Stanišić

Milan Tegeltija je za četvrtak najavio konferenciju za medije na kojoj će saopćiti svoju odluku o ostavci. No, odmah nakon zakazivanja koferencije za medije na kojoj će, vjerovatno, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTV-u, Tegeltija i njegovi “sljedbenici” u VSTV-u počeli su razmatrati mogućnosti imenovanja Jadranke Stanišić za predsjednicu Vijeća. Jadranka Stanišić je sutkinja Vrhovnog suda Republike Srpske i supruga advokata Slobodana Stanišića. Upravo su Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija imali zajedničke poslove 2017. godine kada su bili arbitri u sporovima između putarskih firmi u Republici Srpskoj. Naime, te 2017. godine tri firme, Nevesinjeputevi, Prijedorputevi i Hercegovinaputevi, tužle su Puteve Republike Srpske tražeći ukupnu naknadu od oko osam miliona maraka. Sporovi su riješeni arbitražama, a sudije arbitri su bili Branislav Rakić, Slobodan Stanišić i Milan Tegeltija. Predsjednik VSTV-a je ukupno zaradio 44 hiljade maraka, a u svom imovinskom kartonu je naveo da je tokom 2018. godine na osnovu arbitraža zaratio 22 hiljade maraka.

Imovinski karton Milana Tegeltije

Ove arbitraže, rekosmo, Tegeltija je radio zajedno sa Slobodanom Stanišićem, suprugom Jadranke Stanišić, članice VSTV-a koju namjeravaju imenovati za predsjednicu. Ukoliko, pak, Jaranka Stanišić ne bude imenovana, članovi Vijeća iz RS-a bi se mogli povući iz VSTV-a. S obzrom na to da je za održavanje sjednica VSTV-a potrebno prisustvo najmanje jedanaest članova Vijeća, povlačenjem članova VSTV-a koji su na strani Milana Tegeltija, ne bi bilo kvoruma. Tegeltija će, rekosmo, najvjerovatnije odstupiti. Sjednicama ubuduće neće prisustvovati ni Dragomir Vukoje koji je dan uoči sjednice na kojoj se raspravljalo o Tegeltijinoj odgovornosti otvorio bolovanje. Dodamo li tu još Jadranku Stanišić, Dušku Bogojević i Željku Radović, to bi značilo da nema kvoruma, jer Vijeće uklupno ima petnaest članova. Čak i da Mahmut Švraka dože na sjednicu Vijeća, kvoruma ne bi bilo jer bi sjednici prisustvovalo svega deset članova VSTV-a. Međutim, u februaru ističe mandat Dragomiru Vukoji, a naslijedit će ga Halil Lagumdžija, sudija Suda BiH koga, pak, pojedini članovi VSTV-a bliski sekretaru Vijeća Admiru Suljagiću žele instalirati za predsjednika Vijeća.

Admir Suljagić

Suljagić i Lagumdžija su bliski prijatelji pa je, stoga, sekretar VSTV-a već započeo lobiranje kako bi ga postavio za predsjednika Vijeća, te na taj način postao apsolutni vladar bh. pravosuđa, koji bi kroz Sekretarijat u kojem je, uzgred, zaposlio svoju suprugu, kontrolisao projekte, dok bi preko Halila Lagumdžije kontrolisao postupke imenovanja. Faktički, Admir Suljagivć bi bio novi Tegeltija bh. pravosuđa.