Odjel u Službi za vanjske poslove EU, kojim rukovodi Angelina Eichhorst namjeravao je u dokumet o Bosni i Hercegovini uvrstiti preporuku koja, suštinski, podrazumijeva stvaranje treće izborne jedinice u Federaciji BiH. No, plan Angeline Eichhorst je, za sada, osujećen, jer je dokument koji bi u ponedjeljak trebali razmatrati ministri vanjskih poslova izmijenjen u posljednji čas.

Istaga.ba u posjedu je oba dokumenta, onog prvobitnog u kojem se, indirektno, pominje treća izborna jedinica, i onog drugog, u kojem je izbačen sporni dio. Ovaj drugi dokument naći će se danas na stolu ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Prva verzija dokumenta nastala je prije desetak dana u Odjelu kojim rukovodi Angelina Eichhorst, inače zvaničnica EU koja je uključena u pregovore o izmjena izbornog zakona. Kompletan draft možete pročitati klikom ovdje. Obratite pažnju na poglavlje III, koje se odnosi na izmjene Izbornog zakona u BiH.

“Uspjeh ove reforme ovisi o pronalaženju uravnoteženog paketa, u skladu sa standardima EU, koji odražava zabrinutost svih stranaka za postizanje potrebne dvotrećinske podrške u Parlamentu. Takav paket treba sadržavati četiri elementa:
1. Izmjene izbornog zakona radi poboljšanja izbornih standarda (transparentnost i integritet) u skladu s OESS/ODIHR-om i preporukama GRECO-a (prioritet mišljenja 1);
2. Amandmani na Ustav kako bi se implementirale presude ESLJP Sejdić-Finci i omogućilo svim građanima da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda (prioritet mišljenja 4f) u skladu s mišljenjima Venecijanske komisije;
3. Revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo kako bi se osigurala geografska raspodjela izborne podrške za dva člana Predsjedništva iz cijelog entiteta Federacija BiH.
4. Poboljšanja funkcionalnosti entiteta Federacije.
Posljednja runda pregovora EU/SAD (25-30.01) omogućila je važan napredak u svim tim elementima, no potrebno je nastaviti razgovore među čelnicima i institucijama kako bi se postigao dogovor, vjerojatno prije općih izbora u listopadu. U bliskoj budućnosti mogu se osmisliti tri scenarija: i) U najpozitivnijim izgledima, postoji sporazum o CR/ER i izbori se održavaju u skladu s novim okvirom. Ako se dogovor ne postigne, tada bi u najgorem slučaju lokalni akteri mogli ii) pokušati spriječiti održavanje izbora (blokiranjem potrebnih sredstava); iii) ako dođe do neuspjeha, može se predvidjeti i daljnja eskalacija zahtjeva, uz mogući bojkot izbora i/ili osporavanje rezultata, te povećanje centrifugalnih sila dalje disfunkcionalnosti Federacije”, navedeno je u prvoj verziji dokumenta.

prva verzija dokumenta koji je pripremila služba Angeline Eichhorst

Šta je u ovom slučaju problematično? Tačka tri. Službenici EU čija je šefica Angelina Eichhorst navode da se mora izvršiti “revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo BiH, kako bi se osigurala geografska raspodjela izborne podrške za dva člana Predsjedništva iz cijelog entiteta Federacija BiH”.

Dakle, EU predlaže da se prilikom izbora članova Predsjedništva isz FBIH vodi računa o “geografskoj zastupljenosti”, a ne o broju glasova. Upravo na ovome insistira i HDZ BiH Dragana Čovića, tražeći da glasovi iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom budu vrjedniji od glasova iz drugih kantona.

Očito svjesni problematičnosti ovog prijedloga, zvaničnici EU su, neposredno pred današnje zasijedanje, izmijenili prvobitni dokument. Konačnu, izmijenjenu verziju možete pročitati na ovom mjestu.

“Geografska raspodjela izborne podrške” se više ne piminje. Sada u dokumentu, pod ovom tačkom samo piše – “revizija izbornih modaliteta za Predsjedništvo BiH”.

izmijenjena verzija dokumenta koji će razmatrati čelnici EU

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst narednih u narednih bi desetak dana ponovno trebala doputovati u BiH kako bi razgovarala o izmjenama Izbornog zakona. Učesnici ranijih pregovora otvoreno su govorili da je Eichhorstova, uglavnom, zagovarala stavove HDZ-a BiH. Ona je to otvoreno negirala, ali ovaj dokumenti dokazuju da je namjere službe kojom rukovodi Angelina Eichhorst da se prilikom izbora članova Predsjedništva iz Federacije vodi računa o “geografskoj zastupljenosti”.

Prethodni članakNikolai Patrušev uskoro u Beogradu: Prvi Putinov obavještajac, sa crne američke liste, dolazi Srbiju da razgovara o BiH i Kosovu
Naredni članakKolumna Vildane Selimbegović: Jedan je Dino