Ruska kompanija Kaspersky koju zapadni zvaničnici dovode u vezu sa obavještajnim službama Ruske Federacije instalirat će “antivirusni” sistem u Vijeću ministara BiH. Isporučilac ovog softvera je kompanija Prointer koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ugovor sa Prointerom o isporuci Kaspersky antivirusnih softvera 27. decembra 2022. godine je potpisao generalni sekretar Vijeća ministara BiH Robert Vidović iz HDZ-a BiH. Kompletnu tendersku proceduru provodilo je Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH kojim je, tokom prošlog ali i aktualnog saziva Vijeća ministara BiH, rukovodio ovaj kadar Dragana Čovića.

“Ugovorne strane saglasno utvrđuju da je Grupa ponuđača: Prointer IT rješenja i servisi – Prointer IT solutions and services d.o.o. Sarajevo, i Prointer ITSSS d.o.o. Banja Luka – član Infinity International Group odabran kao najpovoljniji ponuđač za nadogradnju i podršku za End-point securrity sustav u Vijeću ministara BiH, a na osnovu konkurentskog postupka za dostavu ponuda, za nabavku nadogradnje i podrške za End-point security sustava u Vijeću ministara BiH”, piše u članu 1 Ugovora koji potpisali Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH i zastupnik Prointera.

Predstavnik Prointera je svoj potpis na ugovor stavio 28. decembra 2022. godine, na dan kada je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Generalni sekreta Vijeća ministara BiH Robert Vidović (HDZ BiH) je ugovor potpisao dan ranije, 27. decembra 2022. godine.

Prema tenderskoj dokumentaciji, Prointer će isporučiti Vijeću ministara BiH “End-point security rješenja” – Kaspersky Endpoint Security for Business – Advanced 200 licenci.

Dakle, kompanija Prointer s kojom je, prema priznanju njegovog oca Milorada Dodika, povezan Igor Dodik, isporučit će ove zaštitne softvere.

“Kaspersky Endpoint Security for Business ADVANCED nudi kombinaciju vrhunsko sigurnosnih tehnologija i dalekosežnim sistemom upravljanja, a sve se može kontrolisati preko jedne upravljačke konzole – računara”, navedeno je u jednoj prezentacija Kaspersky zaštitnih sistema.

A sada da vidimo čime se bavi kompanija Kaspersky. Prema pisanju agencije Reuters, vlasti SAD-a su u februaru prošle godine upozorile kompanije na opasnosti koje donose softveri Kaspersky.

“Vlada SAD-a počela je privatno upozoravati neke američke kompanije dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu da bi Moskva mogla manipulirati softverom koji je dizajnirala ruska kompanija za kibernetičku sigurnost Kaspersky kako bi nanijela štetu”, objavio je Reuters 31. marta prošle godine.

Upozorenje slično američkom izdale su njemačke vlasti.

“Antivirusni softver koji proizvodi ruska tvrtka Kaspersky trebalo bi zamijeniti nekim drugim proizvodom s obzirom na to da je taj program povezan s proizvođačevim serverima koje bi obavještajne službe odane Kremlju mogle iskoristiti kao stražnji ulaz u računala korisnika na Zapadu, čak i bez znanja same tvrtke”, navedeno je u saopćenju Savezne uprave za kibernetičku sigurnost Njemačke.

Osnivač kompanije Kaspersky je Eugen Kaspersky, kojeg, prema pisanju Reutersa, američki dužnosnici opisuju kao bivšeg ruskog obavještajca.

Visoki američki dužnosnik rekao prošle godine rekao Reutersu da bi osoblje Kasperskog sa sjedištem u Rusiji moglo biti prisiljeno na pružanje ili pomoć u uspostavljanju daljinskog pristupa računalima njihovih klijenata od strane ruskih policijskih ili obavještajnih agencija.

Firma koja u Bosni i Hercegovini isporučuje softvere i licence ruske kompanije Kaspersky je Prointer iz Banja Luke koja je povezana sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji ne skriva svoje veze sa režimom Vladimira Putina.

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Milorad Dodik odgovarajući u julu 2017. godine opozicionim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.