“Zamjenici ministara zamjenjuju ministre u slučaju njihove odsutnosti ili spriječenosti da obavljaju dužnost”, piše u članu 7 Zakona o Vijeću ministara BiH.

Zamjenik ministra, piše dalje u Zakonu, “ima pravo odlučivati na sjednicama Vijeća ministara samo onda kada je ministar odsutan, pod uslovom da je ministar prenio svoje ovlaštenje na zamjenika i o tome obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dakle, ovlasti zamjenika ministra su minorne i direktno ovise o dobroj volji ministra. Pa, zbog čega ovo pišemo? Ukratko, zbog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića i njegovog zamjenika iz HDZ-a BiH Josipa Brkića.

Otkako je preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković je na svaki svoj sastanak, osim na onaj u Turskoj, vodio svoj zamjenika iz HDZ-a BiH.

Novi saziv Vijeća ministara BiH je imenovano 25. januara. Dan kasnije, ministru vanjskih poslova BiH u posjetu dolazi šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Na sastanku je, vidite ga zaokruženog, i doministar Josip Brkić.

Dva dana nakon što je imenovan, Konaković je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ugostio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya. Sastanku je prisustvovao i Konakovićev zamjenik – Josip Brkić iz HDZ-a BiH.

Identična situacija bila je i na sastanku Elmedina Konakovića sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. HDZ-ov zamjenik je neizostavan član delegacije ministra vanjskih poslova BiH, iako prema Zakonu o Vijeću ministara BiH – “zamjenik ministra zamjenjuje ministra u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti da obavlja dužnost”

Nakon niza sastanaka sa diplomatama u Sarajevu, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je otputovao u Brisel. Tamo ga u stopu prati njegov zamjenik Josip Brkić koji mu organizira i sastanak sa hrvatskom europarlamentarkom Željanom Zovko (HDZ BiH).

“Nedavno sam se sastala sa ministrom vanjskih poslova BiH. On je dobar dečko koji će stati uz evropske, a ne iranske vrijednosti kao što je to radila bivša ministrica, rekla je Zovko nekoliko dana nakon susreta sa ministrom Konakovićem i njegovim zamjenikom, a svojim stranačkim kolegom Josipom Brkićem.

Prilikom posjete Briselu, “dobri dečko” se nije sreo sa europarlamentarcima koji su se proteklih godina u EU Parlamentu zalagali za ukidanje etničke diskriminacije BiH i jačanje državnih institucija.

Nakon Brisela, na red je došla Turska. No, na tom službenom putu, ako je suditi po fotografijama, Josipa Brkića nije bilo. On je, ipak, zadužen za nadzor ministra na putovanjima na zapad. Josip Brkić se Elmedinu Konakoviću pridružio i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Na marginama konferencije su se redali sastanci jedan za drugim. Na svakom sastanku Konakovića je u stopu pratio – Josip Brkić.

Na fotografiji iznad je sastanak sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock. Dio bh. delegacije je, vidimo, i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Na marginama Minhenske sigurnosne konferencije ministar Elmedin Konaković se susreo i sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom. Sastanku je, logično, prisustvovao i doministar Brkić. No, zvanično saopćenje o tom sastanku Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije izdalo.

Brkić, Grlić Radman. Konaković

Uslijedio je, zatim, sastanak sa austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom. Sastanku je, osim Konakovića, prisustvovao i doministar Brkić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo fotografiju na kojoj se vide Brkić, Konaković i Schallenberg, dok je austrijski ministar na svom službenom twitter nalogu objavio fotografiju sa koje je izrezan Konakovićev zamjenik Brkić.

Josip Brkić je prisustvovao i Konakovićevim sastancima sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem i španskim šefom diplomatije Jose Manuel Albares Buenom.

 

Ministar vanjskih poslova BiH se, kako vidite, pohvalio da je njegov španski kolega najavio svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu u maju ove godine, što on je razlog da Konaković konstatuje kako je njegova i Brkićeva misija da “domovini vrate poziciju na kojoj se Istok i Zapad spajaju i mire”.

No, na stranici ambasade BiH u Kraljevini Španiji još uvijek je dostupna službena informacija iz novembra prošle godine u kojoj je navedeno da je ministar vanjskih poslova Kraljevine Španije Jose Manuel Albares, u prisustvu bivše ministrice Bisere Turković, a u odstustvo njenog tadašnjeg zamjenika Josipa Brkića, “najavio posjetu Bosni i Hercegovini u prvim mjesecima naredne godine.

Gostujući prije sedam dana na Televiziji Herceg-Bosne, Josip Brkić je pohvalio aktivnosti ministra Elmedina Konakovića i njegov odnos prema kadrovima HDZ-a BiH.

“On me vodi sa sobom na put. Bisera Turković to nikada nije činila.

Prethodni članakZapad između Damaska i Kijeva: U Ukrajini će biti građanske države samo na onim teritorijama koje oslobodi ukrajinska vojska
Naredni članakElmedin Dino K(r)onaković: Ministar prehrabar u izdaji