Kompanija Foto ART koja je u vlasništvu Gordana Memije, biznismena osnovano osumnjičenog za pranje novca narko kartela Tito i Dino, održava službenu web stranicu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Posljednji ugovor Memija je sa FMUP-om potpisao 26. decembra prošle godine. U pitanju je direktni sporazum sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom vrijedan 5520 KM.

“Nabavka usluge mjesečnog hostinga i održavanja web stranice FMUP-a u toku 2024. godine”, navedeno u Odluci o dodjeljivanju ugovora FOTO ART-u.

Inače, Gordan Memija godinama održava web stranicu FMUP-a. Prvi ugovor firmi Gordana Memije dodijelio je bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

U pitanju je “Ugovor o pružanju usluge mjesečnog hostinga i održavanja web stranice Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova u toku 2018. godine” vrijedan 3850 KM.

Identične poslove Čampara je sa Memijom ugovorio i u januaru 2019. godine, a vrijednost posla je porasla na 4920 KM. Potom je u januaru 2020. godine Čampara potpisao novi ugovor sa Foto Artom vrijedan 4500 KM. Iste godine, samo u decembru, Čampara je sa Gordanom Memijom dogovorio usluge mjesečnog hostinga i održavanja web stranice FMUP-a u toku 2021. godine. Vrijednost ugovora 4500 KM.  U decembru 2021. godine Čampara Memijinom Foto Artu dodjeljuje usluge mjesečnog hostinga i održavanja web stranice Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova u toku 2022. godine. Opet direktno sporazum i opet vrijednost posla – 4500 KM.

Hapšenje Gordana Memija, 22.4.2024.

Novi direktni sporazum, bez objave obavještenja, Čampara sa Foto Artom potpisuje 29. 12. 2022. godine. Vrijednost usluga mjesečnog hostinga i održavanja web stranice Federalnog ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova u toku 2023. godine je sada 5400 KM. I, na kraju, Čamparinu praksu nastavlja Ramo Isak koji, kao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Memijinom Foto Artu dodjeljuje ugovor vrijedan 5520 KM. Tako je Memijina firma od 2017. godine, na osnovu “direktnih sporazuma” od FMUP-a dobila poslove vrijedne oko 33 hiljade KM. I ne bi u tome bilo ništa sporno da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 19. aprila 2016. godine nije biznismena Gordana Memiju prijavljivala  zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Izvještaj SIPA-e podnesen je 19. aprila 2016. godine Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, ali je spis nakon toga preuzelo Tužilaštvo BiH i premet je zataškao državni tužilac Oleg Čavka. Ovaj predmet je, kako saznajemo, u međuvremenu reaktiviran.

Dok je državna policija prijavljivala Memiju za pranje novca, federalni ministar policije Aljoša Čampara mu je dodjeljivao ugovore. Prvi ugovor Čampara je Memiji dodijelio nakon što je prethodno ovaj biznismen u Sarajevu dočekao narko bossa Edina Gačanina Tita. Zbog veza sa Titom, Tužilaštvo BiH je 22. aprila ove godine uhapsilo Memiju, a Sud BiH mu je, pravosnažno, odredio mjere zabrane.

“Dokazima je potkrijepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017 godine, na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000,00 Eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E.G, te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim „Kiki“ da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme “Rhea Expres” izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo “pranje” novca koji potiče iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od strane organizovane kriminalne grupe “Tito i Dino”, navedeno je u Rješenju Suda Bosne i Hercegovine kojim su određuju mjere zabrane biznismenu Gordanu Memiji.

Titove uniforme prvo su donirane Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kojim je u tom perodu rukovodio Aljoša Čampara. Upravo je Čampara zadužio jedan komplet uniforme, a preostale je “donirao” Specijalnoj jedinici FMUP-a čiji su pripadnici čuvali Edina Gačanina Tita.