Video na kojem “nepoznata” osoba u sarajevskom Mc Donaldsu u Titovoj ulici nudi “milion eura” za ubistvo Milorada Dodika star je dvije godine. U pitanju je performans youtubera Super Daki nazvan – PLJAČKAM BANKE  – Socijalni eksperiment. Ako želite, možete se uvjeriti, detaljnim pregledom priloženog videa.

“Socijalni eksperiment” Super Daki je na youtube postavio 20. februara 2020. godine. Dakle, tačno dvije godine prije nego što će Gorica Dodik objaviti sporni klip tvrdeći da je život njenog oca Milorada ugrožen.

“Ugledao se na Merimu Mulić, ona je javno pozivala na ubojstvo i nije krila ni ime ni lik, ova pi… se sakrio iza maske”, napisala je Gorica Dodik, opisujući video u kojem nepoznat muškarac, sa maskom na licu, podiže novac i pita prisutne goste – ko će ubiti Milorada Dodika za milion eura.

Prvog radnog dana ove sedmice, ministar unutrašnjih poslova Republike Dragan Lukač je započeo je osežnu istragu.

“MUP RS-a locirao mjesto snimanja, te istakao da je sve pripremljeno i montirano, jer postoji čovjek koji spremno snima dok osoba ulazi unutra maskirano i nudi određen novac da bi neko izvršio takvo ubistvo”, saopćio je Lukač.

O kojem se objektu radi, moglo se vidjeti prilikom prvog pregleda snimka. U pitanju je, naravno, Mc Donalds u Titovoj ulici u centru Sarajeva.

Ministar unutrašnjih poslova RS je dobro istražio i drugi segment. Sve je bilo pripremljeno i montirano, jer postoji čovjek koji spremno snima.  I to je, naravno, logično. U pitanju je performans: Lažni pljačkaš. U šestominutnom videu Youtuber Super Daki šeta ulicama Sarajeva sa, navodno, opljačkanim novcem, a zatim ulazi u Mc Donalds gdje gostima “nudi” milion eura za ubistvo Milorada Dodika.

Zbog “prijetećeg” snimka hitno se oglasio i federalni ministar unutrašnjih posloca Aljoša Čampara koji je za N1 kazao kako – niko nema pravo ugrožavati bilo koga, pa čak i Milorada Dodika. Čampara je naglasio da će uskoro razgovarati sa Draganom Lukačem o sigurnosnoj situaciji. S obzirom na to da je Dodik visoki zvaničnik Bosne i Hercegovine, u sve se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA.

“Još uvijek su aktivnosti u toku, tako da mi ne možemo iznositi više detalja“, kaže porparolka SIPA-e Jelena Miovčić u izjavi za N1.

No, prije nego su istražni organi “iznijeli više detalja”, na adresu nekoliko medija u Sarajevu je stigao link na kojem se nalazi video star dvije godine. Na drugoj minuti je ono što je “uznemirilo” porodicu Dodik. Inače, Mc Donalds je omiljeno mjesto za Super Dakija. Tako je prije tri godine tu nastao video : Jedem grah u Mc Donaldsu koji ima oko 300 hiljada pregleda,

Super Daki

Video na kojem Super Daki nudi milion eura za ubistvo Milorada Dodika nije bio toliko popularan. Pregledalo ga je tek 20 hiljada. No, sada će, sigurno, popularnost porasti.