„Dugo smo objašnjavali ko je stvarni i realni problem Balkana, Evrope i cijelog svijeta. Nisu nas, čini se, ozbiljno shvatali“, napisat će na svom Twitter nalogu lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković i pokazati cijelom svijetu zašto ga uopće ne treba ozbiljno shvatati.

Upišite u Google pretraživaču „Elmedin Konaković Rusija“. Dobit ćete nekoliko rezultata, ali nijedan od njih nije stariji od dva mjeseca. Najcitiranija Konakovićeva izjava u kojoj pominje Ruse je ona od 10. februara 2022. godine.

„Lakše bi bilo organizirati pregovore Rusije i Ukrajine, nego ove o izmjenama Izbornog zakona“, rekao je Konaković.

Dakle, „dugo je objašnjavao“ ko je stvarni i realni problem Balkana“, ali ga, čini se, niko nije ozbiljno shvatio.  Pa mu sada ne preostaje ništa drugo nego da sam istakne svoja „nepostojeća upozorenja“ o štetnom ruskom uticaju.

Da je lider NiP-a „vrsni poznavalac“ Rusije i djelovanja ruskih obavještajnih službi pokazuje i njegov Facebook status od 15. 12. 2020. godine.

„Nismo šampioni korupcije na svjetskim ljestvicama zbog uticaja Rusije. Nije nam KGB postavljao direktore javnih kompanija koje su uništene i u velikim su ekonomskim minusima. Nisu nam krivi za ocjene na Pisa testovima vanjski faktori“, pisao je Konaković prije godinu i po dok je „upozoravao na štetni uticaj Rusije“, ali ga, čini se, nisu ozbiljno shvatali.

To što predsjednik jedne političke partije ne zna da ruski KGB ne postoji od 1995. godine, i nije toliki problem, koliki je problem to što danas ističe da je „dugo upozoravao“ na štetni ruski uticaj o kojem nikad ranije govorio nije.

Da Konaković ne bude usamljen, pobrinuo se Damir Mašić. Nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, ovaj federalni zastupnik SDP-a postao je ekspert za štetni ruski uticaj.

„Dobro ste se sjetili. Pet godina pričamo o tome. Uglavnom, bolje ikad, nego nikad“, poručio je Mašić putem Twittera generalnom sekretaru NATO-a koji je 4. marta ove godine upozorio da je „BiH ugrožena namjerama Rusije“.

Uzalud ćete roviti po arhivama. Posljednjih pet godina Damir Mašić nije potrošio govoreći o štetnom ruskom uticaju. Ali zato je bio saučesnik u operacijama koje su provodili proruski političari u BiH.

„Legitimni sa agresorom Putinom“, objavit će 24. februara ove godine na svom Twitter nalogu Damir Mašić, prilažući fotografiju Dragana Čovića sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, kada je 2019. godine „Legitimni“ koji je povezan sa „agresorom Putinom“, sapoćio da HDZ i SNSD Milorada Dodika neće podržati Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e, do sada neviđeni ekspert da štetni ruski uticaj je likovao.

„Bakir na aparatima“., napisao je Mašić, dijeleći tekst pod naslovom: „SNSD neće podržati Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e“.

Samo nekoliko dana ranije, Damir Mašić se na privatnoj zabavi koju je organizirao Staša Košarac družio sa Igorom Manulikom, službenikom „agresorske“ Ambasade Ruske Federacije.

Damir Mašić sa Igorom Manulikom

Rječnikom ruskog ambasadora u BiH zgrožen je i federalni ministar unutrašnjih poslova, federalni delegat i kantonalni zastupnik Aljoša Čampara. I on je, u međuvremenu, postao ekspert za pitanja štetnog ruskog uticaja, kojeg, u junu 2020. godine minimizirao gostujući u emisiji Centralni dnevnik.

„Pretjeruju“, reći će tada usaglašeni ministar i njegov domaćin Senad Hadžifejzović, osvrćući se na priče o ruskim operacijama u BiH.

Čamparin intervju sa Face TV-a ubrzo su iskoristili čelnici Republike Srpske. U svom „nelegalnom izvještaju“ dostavljenom UN-u, zvaničnici RS pišu da je „insajder“ Aljoša Čampara raskrinkao sarajevski obavještajni rat protiv tog entiteta.

izvještaj Vlade RS: Čampara raskrinkao obavještajni rat protiv Republike Srpske

Nakon skoro dvanaest sati sastanaka, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić uspjela je 25. februara ove godine na Twitteru objaviti svoju fotografiju i zapitati se „kako spriječiti mračne scenarije u BiH i na Balkanu“.

Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti – članstvom u NATO-u. Ali Sabina Ćudić je 2019. godine izjavila „nema smisla trošiti energiju na NATO, već se treba fokusirati na evropski put.

Mada, NATO i EUFOR – to je isto. Barem tako misli sveprisutna vojna, politička, ekonomska, pravna i svakojaka druga analitičarka Ivana Marić.

Prekjučer je napisala da nas nema ko napasti. Danas piše da je dobro što je NATO tu. Ili EUFOR. Za nju je to sve isto.