Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a kaznila predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca “javnom opomenom” zbog narušavanja ugleda nosioca pravosudne funkcije, saznaje Istraga.ba.

Komisija je prihvatila dvije, od ukupno tri tačke disciplinske tužbe koju je, u aprilu ove godine, protiv Debeveca podnio Ured disciplinskog tužioca. Predsjedniku Suda biH izrečena je sankcija “javna opomena” zbog neprimjerenog kontakta sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH protiv kojeg je, na dan susreta, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju “sigurnosne provjere”. Susret se desio u ispred stana dekana Stomatološkog fakulteta Muhameda Ajanovića koji ih je prethodno pozvao u goste. Upravo snimci s nadzorne kamere u haustoru Ajanovićeve zgrade jedan su od dokaza UDT-a. Osim toga, utvrđena je odgovornost Ranka Debeveca i zbog neprijavljivanja suvlasništva stana u Španiji. Disciplinska komisija je utvrdila da je Debevec počinio disciplinski prekršaj zbog davanja “nepotpunih podataka o imovini”.

Kada je u pitanju treća tačka, Disciplinska komisija je odbila tužbu UDT-a.Ta tačka se odnosila na  poruke koje je  Ranko Debevec slao državoj tužiteljici Vedrani Mijović koju je prethodno Gordana Tadić zadužila predmetom protiv predsjednika Suda BiH, formiranim na osnovu anonimne prijave. Mijovićeva je ove poruke dostavila UDT-u koji je ocijenio da je u pitanju neprimjeren kontakt.

Tužba protiv predsjednika Suda BiH podnesena je početkom aprila ove godine. Istog dana UDT je podnio tužbu protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koja je, u međuvremenu, nepravomoćno razriješena jer je utvrđeno da je prekršaje počinila kao rukovodilac Tužilaštva BiH.