“Gospodin Patrušev je trebalo da dođe u Beograd. Ta posjeta je otkazana i on neće dolaziti u Beograd”, kazao je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksanda Vučić.

Mediji u Srbiji, bliski predsjedniku Vučiću, naveli  su  kako je ranije objavljena informacija da “Putin u Beograd šalje svog prvog obavještajca”, lažna.

“U laži jesu kratke noge, ali su muke dok se taj demanti objavi. Lakše je da se objavi da je Srbija kriva za nešto, ali iako je teško demantovati istina uvek pobijedi”, kazao je Vučić.

Za svoje potrebe, srbijanska redakcija ruske novinska agencija Sputnjik naslov je malo prilagodila svojim potrebama.

“Vučić: Patrušev nije bio i ne dolazi u Beograd”, naslovljen je tekst Sputnjika.

Prije nego što je predsjednik države naciji saopćio da da su “u laži kratke noge” i da Nikolai Patrušev, jedan od najbitnijih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne dolazi u Srbiju, oglasila se Suzana Vasiljević.

“Obavještajni rat protiv Srbije je u toku: Patrušev ne dolazi u Beograd”, objavili su mediji iz Srbije pozivajući se na Suzanu Vasiljević, savjetnicu predsjednika srbije.

Istina je da Patrušev ne dolazi u Beograd. Ali, istina je i da je upravo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 19. februara najavio dolazak Nikolaia Patruševa u Srbiju.

“Verujem da će gospodin Patrušev uskoro doći u Beograd. On je šef svih ruskih službi u Rusiji. I on dolazi za koji dan u Beograd, pa ćemo i tada tražiti informacije o tome”, kazao je 19. februara Aleksandar Vučić.

Ovu izjavu Aleksandra Vučića citirali su svi ruski mediji, najavljujući razgovore svog obavještajca Patruševa sa srbijanskim zvaničnicima. U prilogu je tekst ruskih RIA Novosti koje se pozivaju na Vučićev intervju Tanjugu.

Osim ruskih medija, o dolasku Nikolaia Patruševa izvijestili su i mediji bliski samom kabinetu predsjednika Srbije – Aleksandru Vučiću. Tako Večernje novosti na naslovnici od 21. februara donose tekst pod naslovom: “Stiže Putinov bezbjednjak: Patrušev traga za psima rata sa Kosova i iz BiH”.

Nikolai Patrušev je bivši direktor ruske obavještajne službe FSB. U aprilu 2018. godine američko Ministarstvo finansija (OFAC) u saradnji sa State Departmentom uvelo je sankcije ovom Putinovom obavještajcu.

“Ruska vlada je uključena u niz zlonamjernih aktivnosti širom svijeta, uključujući nastavak okupacije Krima i podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdijevanje Asadovog režima materijalom i oružjem dok bombarduju vlastite civile, pokušavajući da potkopaju zapadne demokratije i zlonamjerne sajber aktivnosti. Ruski oligarsi i elite koji profitiraju od ovog korumpiranog sistema više neće biti izolovani od posljedica destabilizirajućih aktivnosti njihove vlade”, saopćili su tada iz Ministarstva finansija SAD-a obrazlažući odluku o uvođenju sankcija za sedam ruskih oligarha, dvanaest ruskih kompanija i sedamnaest zvaničnika Ruske Federacije među kojima je bio i Nikolai Patrušev.

Jedna od organizacija koja je, uz pomoć ruskih obavještajnih službi, djelovala na istoku Ukrajine je privatna zaštitarska agencija Wagner. Ova agencija blisko sarađuje sa ruskim Ministarstvom odbrane.

“Aktivnosti PMC Wagner u drugim zemljama, uključujući Ukrajinu, Siriju, Sudan i Libiju, izazvale su nesigurnost i podstakle nasilje nad nedužnim civilima”, konstatiralo je 2020. godine Ministarstvo finansija SAD-a, uvodeći sankcije ruskom biznismenu Yevgeniyu Prigozhinu, koji je označen kao finansijer Wagnera. 

Već smo objavljivali da je nekoliko srbijanskih i bh. državljana preko agencije Wagner ratovalo u Ukrajini. No, oni su bili na strani proruskih separatista koji su, okupirajući 30 posto ukrajinske regije Donbas, formirali dvije paradržave – Luhanjsku narodnu republiku i Narodnu republiku Donjeck.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Patruševu su izrečene nove sankcije. To je, očito, bilo presudno da Vučić dogovori sa režimom u Moskvi – “otkazivanje posjete”. Osim toga, većina zemalaj u Evropi je zabranila ruskim avionima prelet preko svojih teritorija, tako da Patrušev ne bi mogao ni doletjeti u Beograd.