Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je krivice sve optužene u predmetu “Urban”, u okviru kojeg se, pored ostalih, sudilo i profesorima Elektrotehniučkog fakulteta, saznaje Istraga.ba. Tužilaštvo Kantona Sarajevo teretilo ih je za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnja bez odobrenja.

Optužnicom su, podsjećamo, bili obuhvaćeni Nedžad Bubica, Fahrudin Oručević, Narcis Behlilović, Irfan Turković, Kenan Softić, Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić.

Svi navedeni su bili uhapšeni u novembru 2016. godine, kada je Tužilaštvo KS provelo akciju kodnog naziva “Urban”. Mjesec kasnije, protiv njih je podignuta optužnica zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnja bez odobrenja.

“Optužnicom Tužilaštva KS terete se da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u namjeri da firmi “LAKE” čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist, zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke. Bez naknade, firmu “LAKE” radovi su koštali oko tri miliona maraka. Istovremeno, zauzvrat je Nedžadu Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od 7,4 miliona KM. Zajedničkim djelovanjem i počinjenjem ovih krivičnih djela oštetili su budžet Kantona Sarajevo za oko 4 miliona maraka”, saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu vlasnik je višemilionske parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru. Još od 1997. godine vodi se bitka za dobijanje ovog vrijednog zemljišta u blizini bh. institucija. Firma LAKE u vlasništvu Nedžada Bubice, brata Jusufa Bubice, bivšeg ministra u Vladi KS, prije četiri godine s tadašnjom upravom Fakulteta potpisala je sporazum prema kojem dobija vlasništvo nad ovim zemljištem višemilionske vrijednosti, ukoliko renovira zgradu Elektrotehničkog fakulteta u krugu Kampusa.

Oni koji su 2012. godine donijeli ovakvu odluku su članovi takozvane radne grupe koju su između ostalih činili bivši SDP-ov ministar obrazovanja u Vladi KS Fahrudin Oručević, dekan Eletrotehničkog Fakulteta Narcis Behlilović i prodekan Irfan Turković.

Poštujući sporazum firma LAKE renovirala je zgradu fakulteta ali obećano zemljište na Marijin-dvoru nije prešlo u vlasništvo Nedžada Bubice. U čitav slučaj uključuje se Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje nije dalo saglasnost da se zemljište uknjiži na njegovo ime.

Tvrdili su da je nekretnina vlasništvo Kantona, a ne Elektrotehničkog fakulteta, te da je izvođač radova na zgradi fakulteta izabran na nezakonit način.  Osim toga, tvrdnje Pravobranilaštva su i da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem, na kojem je Nedžad Bubica planirao gradnju hotela Hilton.

No, postupajući tužilac nije uspio dokazati navode iz optužnice, te su profesori i biznismen Bubica oslobođeni odgovornosti. Presuda nije pravosnažna i na nju Tužilaštvo KS ima pravo žalbe.