“Trudit ću se da rad Vlade bude maksimalno transparentan”, obećao je prvog dana svog mandata federalni premijer Nermin Nikšić.

Šesnaest dana kasnije, “maksimalno transparentni” premijer Nikšić je u svom uredu primio Maxa Straubingera, zastupnika u Bundestagu njemačke desno orijentirane partije CSU  (Kršćansko-socijalna unija)

Guglamo ime Max Straubinger. O njemu je prije dvije godine kao lobisti pisao njemački Zeit.

“CSU-ov zastupnik u Bundestagu Max Straubinger, primjerice, sistemski je prekoračivao rok za prijavu svojih primanja kao generalni zastupnik Allianz osiguranja, kao poljoprivrednik i kao savjetnik udruženja štedionica za nekoliko mjeseci, a vremenom, u nekim slučajevima i za nekoliko godina”, piše Zeit u tekstu pod naslovom – “lobiranje: posao sa strane”.

Nakon sastanka sa Straubingerom kojeg je u zgradu Vlade Federacije doveo njegov stranački kolega i visoki predstavnik Christian Schmidt, premijer Nikšić je na Facebooku napisao – pohvalu.

“Nastavljamo naš rad na reformama. Danas smo ministar Nerin Dizdar i ja, ali i cijela Vlada, osim opetovane podrške visokog predstavnika Christiana Schmidta dobili podršku i Maxa Straubingera, zastupnika u Bundestagu. Razmijenili smo iskustva Njemačke i BiH u raznim oblastima”, saopćio je premijer Nikšić.

Pa, da vidimo kakva su iskustva Nikšićevog gosta.

“Utvrđivanje kršenja kodeksa ponašanja članova njemačkog Bundestaga od strane zastupnika Maxa Straubingera”, piše u dokumentu Bundestaga broj 19/17700 od 22. aprila.

O čemu se radi?

Njemački mediji su te godine objavili sve detalje koji se odnose na “javno upozorenje” Maxa Straubingera. Straubinger je jedan od najutjecajnijih zastupnika CSU-a u Bundestagu, dugi niz godina bio je zamjenik predsjednika CSU-a. Godine 2006. on i još osam zastupnika podnijeli su žalbu Saveznom ustavnom sudu protiv uvođenja zahtjeva za objavom podataka o dodatnim prihodima.

Dakle, Straubinger od 2006. godine ima problema sa transparentnošću. A od 2011. zastupnik CSU-a nije se pridržavao pravila ponašanja. Kršenja se odnose na ​​Straubingerove izvanparlamentarne aktivnosti kao generalnog predstavnika Allianz osiguranja, kao i u savjetodavnom odboru Udruge bavarskih štedionica. Prema informacijama na njegovim stranicama Bundestaga, ovaj političar iz CSU-a je za te aktivnosti od 2011. dobio više od 700.000 eura bruto. No, javnost godinama nije znala za njegova “dodatna primanja”.
Straubingeru nije smetalo ni to što mu je rukovodstvo Bundestaga više puta skrenulo pažnju na prekoračenje roka.

Zastupnik Straubinger je 17 puta prekršio pravila Bundestaga o transparentnosti. Ali to nije smetalo ni visokom predstavniku Christianu Schmidtu da u OHR-u primi svog stranačkog kolegu.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt primio je danas člana njemačkog Bundestaga Maxa Straubingera te ga informirao o aktuelnim političkim prilikama i prioritetima BiH na putu ka punom članstvu u EU”, saopćeno je iz OHR-a.

Istog dana, Schmidt je svog kolegu, inače lobistu u oblasti poljoprivede i predsjednika udruženja “Čisto pivo” otpratio do kabineta federalnog premijera Nermina Nikšića.

Na Nikšićevog današnjeg gosta prvi je skrenuo pažnju bh. analitičar sa američkom adresom Jasmin Mujanović.

“OHR sada uvozi korupciju BiH”, napisao je Mujanović.

Prethodni članakSanja i Ramo su tek početak: Šta smo dobili s novom Vladom FBiH?
Naredni članakZbog internih sukoba u koaliciji i NiP-u: FUP u rasulu, već dva dana nema osobe koja rukovodi policijom, ministar Isak traži vanrednu sjednicu Vlade i nezakonito imenovanje Čamparinog kadra Munjića, Ademović preko Nikšića blokira