Zbog novonastale situacije, nastavak sjednice odgođen je za srijednice VSTV-a odgođen je za srijedu, saopćila je potpredsjednika VSTV-a Sanela Butigan Gorušanović.

Konačna odluka o ostavci Milana Tegeltije nije doesena.

12.42 Sjednica VSTV-a je prekinuta. Direktoru Sekretarijata VSTV-a je pozlilo. Pozvana je Hitna pomoć

 

Predstavnica pravosudnih institucija iz Republike Srpske Jadranka Stanišić zaprijetila “neučestvovanjem” na sjednici VSTV-a ukoliko članovi Vijeća odluče da danas izaberu osobu koja će biti vd. predsjednika vijeća. Ona i Duška Bogojević tvrde da Milan Tegeltija ostavku treba podnijeti tek poslije zakazivanja naredne sjednice koja bi trebala biti u februaru. Ukoliko članice VSTV-a Duška Bogojević, Jadranka Stanišić i Željka Radović napuste sjednicu, neće biti kvoruma za nastavak sjednice VSTV-a.

11.11: Jadranka Stanišić: Ne možemo danas razmatrati pitanje vd nasljednika. Nije to tačka dnevnog reda. Mi imamo predsjednika VSTV-a.

11.10  Slavo Lakić: Da bi VSTV bio popunjen, kolega Milan tegeltija mora odstupiti ili danas ili sutra. Ili nekad, ako se odlučimo za drugačije rješenje. Sad moramo naći rješenje ko će rukovoditi VSTV-om.

11.06 Goran Nezirović: Preduslov za to je da pozovemo Tegeltiju da danas podnese ostavku kako bismo mi mogli nastaviti da radimo

11.05 Berina Alihodžić: Mislim da teba što prije da se podnese ostavka. Mislim da smo toliki formalisti u ovom situacijama, ali ovoliki formalizam je suvišan. Predsjednika Vijeća biraju svi članovi. Predsjednik nije neko ko ga bira izvan ove ustanove. Ako nema predsjednika svi članovi VSTV-a mogu dati ovlaštenje. Komplikujemo bespotrebno. Šta je predsjednik? Ravnopravan član. Imamo punovpavne članove koji će predložiti potpredsjedniku da preuzme predsjedavanje.

11.00 Goran Nezirović: Smatram da Tegeltija danas treba da podnese ostavku i da prije toga sazove novu sjednicu na kojoj će se birati predsjednik VSTV-a. Mi do tada možemo izabrati osobu koja će rukovoditi poslovima VSTV-a. Vijeće mora nastaviti raditi. ne vidim zbog čega pravimo toliko problem. Nećemo zaključati Vijeće

11.00 Biljana Simeunović: Pravna služba nam je rekla sve što već znamo. Svi smo istakli da je važno da VSTV ima svih petnaest članova kako bi se izabralo rukovodstvo. Predsjednik mora što prije dati ostavku. Imamo pravnu prazninu. Insistirala bi na članu 23. Mi se moramo opredijeliti koga da imenujemo da premosti ovo.

10.55 “U slučaju podnošenja ostavke na mjesto predsjednika Vijeća, potrebno je riješiti pitanje predsjedavanje Vijećem. Ostavkom predsjednika VSTV-a prestaje i mandat potpredsjednika”, stav je Pravne službe VSTV-a

10.17: Niko nije za pravne improvizacije. Svi razumijemo razliku između privremene spriječenosti ili ostavke. Za mene je stvar jasna. Predsjednik Tegeltija na današnjoj sjednici može zakazati narednu sjednicu Vijeća. time imamo zakazanu sjednicu na kojoj možemo pristutpiti izboru predsjednika. Davanjem ostavke predsjednika VSTV-a prestaje mandat i potpredsjednika. Nakon što Tegeltija zakaže sjednicu, a mi možemo izabrati najstarijeg člana Vijeća da predsjedava sjednicom VSTV-a.

10.15: Željka Radović: Ja apsolutno nisam za improvizaciju. Neka nam pravni odjel pripremi stavove. Ne možemo poistovijetiti odsustvo ili ostavku. Nije to isto

10.12 Mahmut Švraka: Ja sam za to da se ne bira predsjednik, a da mi do tada radimo. Mi moramo izaći iz ove situacije. Ne možemo izaći i reći – podnijet ćeš ostavku nakon tri mjeseca. Ako predsjednik podnese ostavku, sazivanje sjednice će obaviti potpredsjednik. Ne možemo  da ne rješavamo situaciju. Nema izbora novog člana ako Tegeltija podnese ostavku.

10.10 Jadranka Stanišić: Jedina mogućnost je da prije podnošenja formalne ostavke zakaže sjednicu. Predlažem da to bude početak ili sredina februara. I data je mogućnost da se na njegovo mjesto bira član Vijeća.

10.05 Monika Mijić: Ne vidim razlog da potpredsjednici ne predsjedavaju VSTV-om.

10.00 Biljana Simeunović: Potpredsjednici mijenjanju predsjednika tokom njegovog odsustva. to je naprimjenjivija odredba. Ne mogu se birati predstavnici sudova iz RS-a dok Tegeltija ne podnese ostavku.

9.50 Goran Nezirović: Ostavkom predsjednika VSTV-a ne prestaje rad VSTV-a. Tražimo pauzu i mišljenje pravnog odjela. Ne postoje prepreke za izbor predsjednika Vijeća, ali nisam za to. Smatram da je prirodno da se izabere član iz RS i da članovi koji dolaze iz Vrhovnog suda FBiH budu ti koji će imati priliku da budu birani i da biraju predsjednika VSTV-a. Ja sam protiv prijedloga da se danas bira predsjednik Vijeća. Predsjednik VSTV-a može na dašnjoj sjednici da zakaže sljedeću sjednicu VSTV-a. Danas se bira predsjednik Vrhovnog suda FBiH. To znači da bi Tegeltija trebao danas da zakaže sjednicu i u tom slučaju bi predsjednik VSTV-a ostavku podnio sutra poslije sjednice.

9.45 Jadranka Stanišić: Ostavka stupa na snagu onda kada je predsjednik podnese u službu sekretarijata. Sjednice Vijeća može da zakazuje samo predsjednik Vijeća. Zato smatram da se ostavka treba ozvaničiti tek u februaru ili martu

9.40 Članica VSTV-a Amina Kunosić kazala da bi Tegeltija ostavku trebao podnijeti tek sredinom februara, kako bi Vijeće moglo funkcionisati

9.40 Odgovornost koju vi danas imate je veća od odgovornosti koju smo imali. Ne zaboravite, 95 posto odluka Vijeća je doneseno jednoglasno ili uz dva glasa protiv. Prema tome, ako mislite da je to mojih 95 posto, onda ok. Volio bih da možete reći: jesam li ikada od vas tražio išta nezakonito? Sarađivali smo. Da li sam od vas ikad išta tražio da učinite nešto nemoralno ili nezakonito. Ako jesam, recite. Ako nisam, i to recite. Ja vam se zahvaljujem.

9.28. “Prije svega, kolege Goranu Neziroviću i Slavi Lakiću, želim da kažem da ste i vi svjesni  ono što sam govorio – istinito.  Istina je da ste, kolega Neziroviću i Lakiću bili nosioci aktivnosti. U najmanju ruku bi bilo u redu da i vi podnesete ostavku. Najveći broj imenovanja, koja su bila sporna u javnosti, desila su se u Federaciji. Ja sam u tim odlukama učestvovao kao jedan od 15. Korektno je da podnesete ostavke zajedno sa mnom. To se odnosi i na kolegicu Berinu Alihodžić. I kolega Selim Karamehić treba da podnese ostavku”

“Ja jesam umoran. Odlazim iz ove institucije s dva osjećaja. Jedan osjećaj je osjećaj nezadovoljstva zbog društva u kojem živimo, a drugi je osjećaj zadovoljstva zbog toga što je sve izašlo na površinu. Ja podnosim ostavku, ali u toj sitciji više ne možete održati sjednicu. Najbolje bi bilo da podnesem ostavku nakon ove sjednice i da vam zakažem narednu sjednicu”, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija obraćajući se članovima Vijeća na redovnoj sjednici.