Ruske snage regrutuju srpske borce za rat u Ukrajini, objavio je Generalštab Vojske Ukrajine u svom dnevnom, izvještaju dostupnom na službenoj Facebook stranici.

“U svrhu hitne dopune gubitaka okupacionih trupa oružanih snaga Ruske Federacije, angažovan je i dio “mirovnog” kontigenta iz Nagorno Karabaha (Azerbejdžan). Također, prema dostupnim informacijama, uključen je i veliki broj militanata iz drugih zemalja (Sirija, Srbija), piše u saopćenju Generalštaba Vojske Ukrajine.

saopćenje Generalštaba Vojske Ukrajine

Nekoliko sati nakon ovog saopćenja, reagirao je srbijanski mimnistar odbrane Nebojša Stefanović.

“Čista je laž da se iz Srbije regrutuju borci za dopunu ruskih vojnih snaga u Ukrajini. Ovo je opasna dezinformacija koju je lansirao Generalštab Ukrajine i zahtevamo da je odmah povuku”, napisao je Stefanović na svom Twitter nalogu.

Ministar odbrane Srbije dalje navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana potvrdio da biti kažnjavani svi oni koji odu da se bore u Ukrajini, bez obzira na kojoj strani.

Međutim, svega tri dana nakon što je ruska vojska započela široku ofanzivu na Ukrajinu, jedan srbijanski državljanin se na Facebooku pohvalio da se pridružio Vojsci Ruske Federacije.

Dejan Vujić je, naime, objavio fotografije na kojima se vidi kako na granici između Rusije i Ukrajine pozira u maskirnoj uniformi i sa poškom u ruci. Osim toga, objavio je i fotografiju sa nepoznatog vojnoj položaja.

Nakon što je kosovski portal The Geopost objavio Vujićeve fotografije, on ih je uklonio. Na Vujićevom profilu bile su i fotografije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te sa njegovim prethodnikom Tomislavom Nikolićem.

Otkako je 2014. godine započela ukrajinska kriza, veliki broj Srba iz BiH i Srbije otišao je da se bori u paravojnim formacijama Luhanjska i Donjecka koje je podržavala Ruska Federacija.

Jedan od najpoznatijih srpskih dobrovoljaca bio je pripadnik Četničkog ravnogorskog pokreta Bratislav Živković. On je, pisala je Slobodna Evropa, u stanju pripravnosti od početka oktobra prošle godine kada je Ruska Federacija počela raspoređivanje svojih jedinica na ukrajinskoj granici. No, nakon posljednjih zbivanja, Živković je, umjesto u ukrajinskih ratišta, počeo obilaziti studije srbijanskih televizija gdje je svakodnevno hvalio rusku operaciju u Ukrajini.

Podsjećamo, prije nego je Rusija pokrenula ofanzivu u Ukrajini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saopćio je kako se na ukrajinskoj strani bore državljani BiH, Kosova i Albanije, aludirajući na povratnike sa sirijskog ratišta. Konkretne podatke, međutim, Lavrov nije saopćio. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada je najavio da će u Srbiju uskoro doći Nikolai Patrušev, prvi Putinov savjetnik za obavještajne poslove i da će razgovarati o dobrovoljcima iz BiH, Albanije i sa Kosova. Međutm, nakon izbijanja rata u Ukrajini, Patrušev nije došao u Srbiju.

Prethodni članakOd Strelkova do Kozaka: Najmanje 77 ruskih dobrovoljaca ratovalo u BiH, Igor Girkin pisao o “zvjerstvima” Vojske RS u Višegradu
Naredni članakKolumna Vildane Selimbegović: Smrt fašizmu, sloboda Ukrajini