Najmanje četiri osobe, od toga tri novinara, zaposleno je u posljednja dva mjeseca u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Odlukom ministra Aljoše Čampare, državni službenici, odnosno budžetski korisnici, u doba korone su postali bivši novinar klixa Ervin Mušinović, novinarka N1 Milica Vučetić, autorka tekstova na portalu Pressmeida.ba Amina Ćato Alihodžić i neformalna vlasnica portala Pressmedia – Mirela Bubalo, koja je do sada bila zaposlena kao savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Zavirite li malo u arhivu portala klix.ba, pronaći ćete desetine hvalospjeva na račun ministra Čampare koji, osim ministarske funkcije, stiže još obavljati i funkcije zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i dopredsjedavajućeg Doma naroda Federacije BiH. Neke od tih tekstova napisao je i potpisao dugogodišnji urednik u toj redakciji – Ervin Mušinović osobno.  I sada je došlo vrijeme za nagradu.

Ervin Mušinović najbolje je rangirani kandidat na Čamparinom konkursu za “stručnog saradnika – voditelja odjeljenja polaznika – vaspitač”. Ubuduće će, ne budu li usvojene žalbe njegovih protukandidata, novinar Mušinović biti državni službenik, odnosno – budžetski korisnik. I obavljat će poslove na Policijskoj akademiji na Vracama.

Konkurs za izbor Ervina Mušinovića – vaspitača

“Vrši stručnu obradu sistemskih rješenja od značaja za organiziranje školovanja polaznika Akademije, priprema i izrađuje analitičke i druge materijale u okviru propisane metodologije iz oblasti osnovne obuke”, navedeno je u opisu poslova budućeg vaspitača budućih policajaca.

Ervin Mušinović: novinar – vaspitač policajaca

Pripadajuća osnovna plaća Ervina Mušinovića bit će 1221 KM, što je znatno više od honorara koji je do sada primao kao povremeni saradnik u Kabinetu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Kako bi Mušinović trajno riješio pitanje svoga zaposlenja, ministar Čampara je odlučio obavijestiti Agenciju za državnu službu FBiH da mu je potreban državni službenik. Konkursna procedura je provedena i izbor je, logično, pao na ministrovog povremenog savjetnika Mušinovića, inače prikrivenog autora brojnih tekstova objavljenih na portalu Pressmedia.ba čiji je osnivač porodica ministrove savjetnice Mirele Bubalo.

Stručna savjetnica za kulturno-umjetničke aktivnosti

S obzirom na to da je Impressum Pressmedia.ba “uklonjen”, među autorima tekstova na tom portalu ne može se pronaći njeno ime. No, ime Amine Ćato Alihodžić  možete pronaći među novoizabranim državnim službenicima u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Obavještavamo Vas da je javni konkurs, objavljen u Službenim novinama Federacije BiH od 10. jula 2020. godine, za radno mjesto Stručni savjetnik za kulturno-umjetničke aktivnosti i edukaciju – okončan”, piše u Obavještenju koje je Agencija za državnu službu FBiH 12. januara ove godina uputila Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dužni ste, piše dalje Agencija, u roku od osam dana od dana prijema ovog obavještenja pozvati postavljenog kantidata Aminu Ćato Alihodžić da preuzme dužnost.

Dakle, ministar Čampara će ubuduće imati stručnu savjetnicu za kulturno-umjetničke aktivnosti. I sasvim slučajno je na tu poziciju izabrana – Amina Ćato Alihodžić, prijateljica njegove savjetnice Mirele Bubalo.

Prijateljice, savjetnice i buduće državne službenice ministra Čampare

Na osnovu istog konkursa, ali na drugu poziciju, za državnu je službenicu izabrana i Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra  unutrašnjih poslova.

Konkurs za Čamparine Mirelu Bubalo i Aminu Ćato Alihodžić

Mirela Bubalo je, poznato je svima, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. No, kako je njeno radno mjesto bilo vezano za ministrov mandat – konkursom za državnog službenika je riješeno pitanje njenog trajnog zaposlenja.  Nakon provedene konkusne procedure Mirela Bubalo je ocijenjena kao “najuspješniji kandidat” za poziciju Šefa Odsjeka za studijsko-analitičke poslove i poslove izrade programa i projekta za potrebe policije iz oblasti evropskih integracija u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Ubuduće će ova savjetnica čija je porodica osnovala portal Pressmedia.ba biti državna službenica. Baš kao i novinarka N1 Milica Vučetić koja bi uskoro, nakon provedene konkursne procedure, trebala postati službenica Čamparinog Ministarstva.

Prethodni članakHofmanove kapi: Upozoravao na “okupljanje Bošnjaka”, skriva podatke o hrvatskim operacijama na granici sa BiH i prijavljuje novinare zbog kritiziranja Hrvatske
Naredni članakKoalicija SDP, Naša stranka i PDA saglasna: HDZ bez ijednog zastupnika dobija ministra u Vladi TK