Saradnici i prijatelji federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare umiješani su slučaj nezakonitog praćenja federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, saznaje Istraga.ba.

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo je, naime, krajem prošle sedmice uhapšen Alden Hot koji je osumnjičen da je u aprilu prošle godine ispod vozila ministra Džindića postavio uređaj za praćenje. Hot je, kako saznajemo, priznao postupajućem tužiocu da je to uradio po nalogu Damira Veje, službenika Federalnog minitarstva unutrašnjih poslova, te da je u cijeli slučaj bio uključen i službenik SIPA-e Adis Drnda koji je dugogogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su za Istragu da su prošle sedmice proveli akciju protiv osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo “Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“, te da je Alden Hot uhapšen.

“Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu protiv više lica radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“ iz člana 188. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine  (u daljem tekstu KZ F BiH), kao i krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija„ iz člana 371. stav 1 KZ FBiH i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. stav 3 KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54 istog Zakona, u vezi čega je dana 8.6.2022. godine. Uz prethodno pribavljenu Naredbu Općinskog suda u Sarajevu izvršeno pretresanje više lokacija te je tom prilikom slobode lišeno lice Alden Hot i lice koje su može dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima.  S obzirom da je istraga u toku ne možemo podijeliti više detalja u odnosu na naprijed navedeno i radnje koje se poduzimaju, izuzev da je Tužilaštvo u odnosu na lica koja su tom prilikom lišena slobode poduzelo zakonom previđene procesne radnje i Općinskom sudu u Sarajevu predložilo izricanje mjera zabrane u skladu sa članom 140. i 140.a stav 1. tačka  i c) i d) i 140b tačka 1 Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, te nastavlja dalje radnje i aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju krivičnog djela u saradnji sa Federalnom upravom policije”, saopoćeno je za Istraga.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, u aprilu prošle godine 2021. ispod vozila federalnog ministra Nermina Džindića, parkiranog ispred kuće, pronađen je tada nepoznati elektronski uređaj. Kamere videonadzora su tada zabilježile nepoznatu osobu koja koja preskače ogradu i prilazi automobilu. Uređaj je izuzet i poslat na vještačenje, tokom kojeg je utvrđeno da se radi o uređaju za praćenje kretanja. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je naredilo Federalnoj upravi policije da provede istragu o ovom uređaju. Istražitelji su, prvo, utvrdili da je uređaj kupljen puten online prodaje. Ubrzo je pronađen prodavac koji je priznao da rekao da je uređaj prodao Aldenu Hotu iz Sarajeva. Nekoliko mjeseci kasnije, Tužilaštvo KS je izdalo naredbu za hapšenje Aldena Hota. Akcija je provedana 9. juna. Prilikom pretresa kod Hota su pronađene manje količine droge i pištolj sa prigušivačem. Prisnut dokazima, on je odlučio da postupajućem tužiocu prizna kompletnu pozadinu slučaja. Prema informacijama Istrage, Hot je rekao da ga je za ovaj posao angažovao njegov komšija Damir Vejo, a da je u cijelu operaciju bio uključen i Adis Drnda, inspektor SIPA-e koji je godinama nerazdvojan prijatelj ministra Aljoše Čampare. Daljom provjerom je utvrđeno da Damir Vejo zaista živi na istoj adresi na kojoj živi i uhapšeni Hot.

Damir Vejo je, inače, direktor Policijske akademije na Vracama, a na tu funkciju je imenovan na prijedlog ministra Čampare s kojim je, sve do januara ove godine, bio u prijateljskim odnosima. Vejo je na tu poziciju postavljen nakon što ga je ministar Nermin Džindić razriješio funkcije direktora UNIS Grupe koja je djelovala u okviru namjenske industrije. Nakon što je razriješen u Unisu, Vejo je podnio tužbu protiv Džindiževog Ministarstva, a za advokata je, prema pisanju Avaza, angažirao Maidu Čamparu, suprugu državnog tužioca Dubravka Čampare (brata federalnog ministra Aljoše Čampare). S obzirom na to da je Vejo ostao bez posla, Aljoša Čampara je odlučio da ga imenuje za direktora Policijske akademije na Vracama. Da je za Vejin novi posao bio zainteresiran i prošle sedmice uhapšeni Alden Hot dokazuje i njegova objava na Facebooku,

Kako se može vidjeti, Hot je podijelio i link oficijelne web stranice Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Hot je, pratimo li dalje njegove objave, bio vrlo zainteresiran i za rad federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

“Aljoša Čampara. Uvijek sam cijenio iskrene ljude koji se ne boje nikoga”, napisao je Hot u oktobru 2020. godine.

Osim prema Veji i Čampari, Hot je, očigledno, bio zainteresiran i za poslove Adisa Drnde, službenika SIPA-e koji je, također, dugogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare (zajedno obavili i Umru).

Inspektora Drndu i ministra Čamparu vezuje i slučaj državljstvo, zbog kojeg je FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Aljoše Čampare. Ministar je, naime, na sumnjiv način dodijelio državljanstvo Džaferu Drndi, ocu svoj prijatelja Adisa.

Čampara i Drnda

Aljoša Čampara i Adis Drnda i danas su u prijateljskim odnosima, dok je u januaru ove godine Damir Vejo “udaljen” iz društva. U međuvremenu je Čampara počeo podnositi prijave protiv Damira Veje, nastojeći da ga smijeni sa pozicije na koju ga je i imenovao. I to dok su bili u sukobu sa ministrom Nerminom Džindićem pod čije je auto spornom periodu Alden Hot podmetnuo uređaj za praćenje, zbog čega je i uhapšen.