“Senat SAD-a ohrabruje vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave put ka NATO-u i EU, te poziva Evropsku uniju da poveća svoje napore, saradnju i pomoć za ubrzavanje proces pristupanja”, piše u prijedlogu rezolucije o BiH koju je predložila senatorka Jeanne Shaheen, a podržalo još četvero američkih senatora – Ron Johnson, Christopher Murphy, Richard Durbin, Roger Wicker i Gary Peters.

U predloženoj rezoluciji se konstatira da je Bosna i Hercegovina “pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO-u 2010. godine (MAP), te da je 2019. godine podnijela svoj prvi reformski program NATO-u”. Također, u Rezoluciji se podsjeća da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik “kočio napore pomirenja negiranjem genocida, upuštao se u proaktivne i destabilizirajuće sigurnosne manevre, prijetio da će povući Republiku Srpsku iz institucija na državnom nivou , uključujući pravosuđe, sigurnosne službe, Upravu za indirektno oporezivanje i oružane snage Bosne i Hercegovine, te pozvao na raspuštanje OHR-a”. Stoga se u rezoluciji predlaže i pojačavanje sankcija.

S obzirom na to da među predlagačima ima demokrata i republikanaca, usvajanje predložene rezolucije je skoro neupitno.

“Senat čestita Bosni i Hercegovini tridesetu godišnjicu od  proglašenja njene nezavisnosti, potvrđuje snažnu,  dugotrajnu i jedinstvenu podršku Bosni i Hercegovini, vjerujući i dalje da je mir i stabilnost u Bosne i Hercegovine  sastavni dio mira i stabilnosti Evrope u cjelini”, navedeno je u ovom dokumentu o kojem bi se senatori trebali izjašnjavati u narednih nekoliko dana.

U predloženoj rezoluciji dalje piše da  “Senat osuđuje pojedince koji nastoje potkopati sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, te poziva predsjednika (SAD-a) i evropske saveznike da takve osobe pozovu na odgovornost za svoje postupke, uključući i korištenje sankcija”.

“Osuđuje se zapaljiva retorika političara u Bosni i Hercegovini i drugih iz regiona koji negiraju težinu počinjenja ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u prijedlogu rezolucije.

Senat poziva članice PIC-a (Vijeća za implementaciju mira) da pruže punu podršku OHR-u,  te ohrabruje Ujedinjene nacije i država članice da nastave podržavati  EUFOR, u kontektu izazova po integritet BiH.

“Potiče SAD da razmotre dodatne korake u svrhu podrške sigurnosti i stabilizacije BiH i podrške EUFOR-u”, napisala je u svom prijedlogu senatorka Jeanne Shaheen.

I izmjena izbornog zakonodavstva obuhvaćena je ovom rezolucijom. Budući da od 2009. godine i slučaja Sejdić-Finci, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donosi presude o pitanjima koja se tiču ​​etničke i teritorijalne diskriminacije na izborima u Bosni i Hercegovini i zahtijevaju reforme, koje tek treba provesti.

“Senat poziva sve strane da podrže duh jedinstva sadržan u Dejtonskom sporazumu i da udvostruče svoje napore za provedbu izbornih i ciljanih ustavnih reformi  prije općih izbora 2022 u Bosni i Hercegovini”, piše u prijedlogu rezolucije Senata SAD-a.

Zvaničnici u BiH su pozvani da im prioritet bude i borba protiv političke korupcije, nazadovanja demokratije, nezaposlenosti i odlaska mladih, obrazovanih kadrova.

U predloženoj rezoluciji se podsjeća da je Milorad Dodik bio organizator obilježavanja neustavnog dana RS, koji se, kako piše, “poklopio sa danom kada su bosanski Srbi proglasili vlastitu državu i rasplamsavali četiri godine rata i krvoprolića”.

Prethodni članakJanusz Bugajski’s Washington View: A Strategy to Defeat Russia’s Imperialism
Naredni članakRedovna vježba ili demonstracija sile: Srbija poziva vojne obveznike na višednevne obuke