U Sky aplikaciji je poznata kao Griselda. U Zenici kao Aida Halać, vijećnica u Gradskom vijeću. Trenutno je, po rješenju Suda Bosne i Hercegovine, u pritvoru jer postoji osnovana sumnja da je prala novac za narko kartel Edina Gačanina Tita. Aida Halać je prva rodica Davida Cufaja zvanog Raul koji je u Peruu uhapšen zbog krijumčarenja preko dvije tone kokaina za kartel Tito i Dino. Neposredno pred početak predizborne kampanje 2020. godine, tačnije 10 avgusta 2020. godine, Edin Gačanin Tito je naredio Adnananu Smajloviću zvanom Pepi da Aidi Halać preda 25 hiljada maraka. Griselda je članica stranke BHI zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića za kojeg Edin Gačanin Tito 2020. godine u aplikaciji Sky piše: “U Zenici gradonačelnik drži sve , on je bio SDA pa im leđa okrenuo. SDA gubi Zenicu , jer je ovaj prišao NiP-u.“.

Na fotografiji ispod su Griselda iz Kasumovićeve stranke i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Griselda i Dino: pritvorena članica kartela sa ministrom vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova BiH će, naravno, reći da je ovo slučajnost te da on uopće ne poznaje pritvorenu Griseldu. Ali ima još “slučajnosti”.

Dražen Čobović je bivši pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Elmedin Konaković ne krije da ga poznaje. Ne krije da je zajedno s njim i svpjim kumom Gordanom Memijom putovao na hadždž. Priznao je i da je nekoliko puta s njim popio kafu ili iftario.

Konaković sa Čobovićem i Memijom koji su osumnjičeni da su članovi kartela

U crvenom okviru je Dražen Čobović. Do njega su Gordan Memija i Elmedin Konaković.

Dražen Čobović je zvanično pod istragom Tužilaštva BiH zbog saradnje sa narko kartelom Tito i Dino. Kao pripadnik FUP-a, 2016. godine bio je Titov pratilac tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini. Kasnije je preselio u Dubai gdje je, zajedno sa drugim bivšim pripadnicima FUP-a Ibrom Miladinom i Dženisom Kadrićem čuvao vođu narko kartela.

I ovo je, reći će ministar vanjskih poslova BiH, slučajnost.

Ali Kuma ne birate slučajno. Biznismen Gordan Memija je kum Elmedina Konakovića. Prema vlatitom priznanju, Memija poznaje Edina Gačanina od 1992. godine i, nakon svega, “opet bi ga dočekao u Sarajevu i ručao s njim”.

Memija je moj prijatelj, upozoravam sve koji pakuju u ovom procesu da se neće dobro provesti”, izjavio je Konaković nakon što je po naredbi Tužilaštvo BiH MUP KS uhapsio Gordana Memiju.

Gordan Memija I Elmedin Kinaković

“Dokazima je potkrepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017 godine, na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000,00 Eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E.G, te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim „Kiki“ da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme “Rhea Expres” izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo “pranje” novca koji potiče iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od strane organizovane kriminalne grupe “Tito i Dino”, navedeno je u Rješenju Suda Bosne i Hercegovine kojim se određuju mjere zabrane Gordanu Memiji.

Evo šta je Edin Gačanin napisao u aplikaciji Sky 21. aprila 2020. godine u 20 sati, 6 minuta i 53 sekunde: “Konakovića isto možemo naći , Memos je njegov kum ili obratno”.

Slučajnost? Teško. Ali idemo dalje.

Dženis Kadrić je zvanično osumnjičeni član narko kartela Edina Gačanina Tita. Bio je među specijalcima koji su 2016. godine pratili Tita. Kasnije je i on preselio u Dubai gdje je čuvao vođu kartela.

Dženis Kadrić sa Titom, Miladinom i Harunom Sadikovićem

“Ne mogu tvrditi da je Dženis Kadrić član narko kartela”, rekao je Elmedin Konaković u intervjuu za klix.ba.

Sud BiH je utvrdio osnovanju sumnju da je Kadrić član narko kartela Edina Gačanina. U njegovom Sky telefonu pronađeni su brojevi pasoša Elmedina Konakovića, Dalije Konaković i njihove kćerke.

brojevi pasoša porodice Konaković pronađeni u Sky telefonu Dženisa Kadrića

“Uglavnom, predsjednik hoće i nema problema. Sam ili sa diplomatijom, nikakav problem”, pisalo je u Sky poruci koju je 23. decembra 2020. godine primio Dženis Kadrić, desna ruka narko bossa Edina Gačanina Tita.

Bila je to jedna u nizu poruka koje je Kadrić primao između 22 sata i 7 minuta i 22 sata i deset minuta.

“Punac mi govori”, pisalo je u prethodnoj poruci dostavljenoj Dženisu Kadriću, “da idu sa ženama njih dvojica”.

“A što se tiče ono što si spominjao”, nastavlja Dženisov sagovornik,”nek predsjednik odluči treba li on ili ne treba”.

Ovo su prepiske kojima raspolažu sve policijske agencije u BiH. Dženis Kadrić je, rekosmo, godinama bio pratilac Edina Gačanina Tita. Njegov sagovornik, sumnjaju istražitelji, njegov je brat. Punac je Mahir Hodžić. A predsjednik – Elmedin Konaković.

Dakle, brat Dženisa Kadrića koji je porodično povezan sa Mahirom Hodžićem, kadrom Naroda i Pravde u Novom Gradu , šalje Titovom pratiocu poruku u kojoj piše – “predsjednik hoće”.

Bio je to, dakle, decembar 2020. godine i ovo su prepiske koje je EUROPOL dostavio bh. policijskim agencijama. Dženis Kadrić je koristio Sky pod imenom “Wolverine Elite Comando”, pod brojem 3I5389. Evo ključnog dijela.

Može i privatno, tako je najbolje. Ali kad vide s kim sjede, koja je funkcija, ko su, gdje su. Da zna koga će povesti sa sobom. Punac mi govori, najbolja opcija je da idu sa ženama njih dvojica. E, sad, da se radi nešto što je bitno, a to će znati kada vide s kim sjede, onda ako treba povesti ljude sa sobom to nije problem. Uglavnom, predsjednik hoće, i nema problema.  Sam ili sa diplomatijom, nikakav problem. A što se tiče ono što si spominjao, nek predsjednik odluči treba li on ili ne treba”, pisalo je u porukama pronađenim u Sky telefonu Dženisa Kadrića.

Nepuna dva mjeseca kasnije, tačnije, 14. februara 2021. godine, Kadrić šalje ceduljicu na kojoj su ispisani brojevi pasoša Elmedina Konakovića, njegove kćerke K.A.K., Dalije Hasanbegović-Konaković, Nijaze Hodžić i Mahira Hodžića.

Imao sam informaciju da je jedna grupa Bosanaca i Hercegovaca u direktnoj povezanosti sa vladom Abu Dhabija i da me žele pozvati u službenu pojsetu. Kada me pozovu u posjetu, doći ću, još me nisu pozvali. Super je to što se bavimo ovih dana temom koju sam odgovorio nekoliko puta, nego što se bavimo suštinom problema vezanog za kartel koji u BiH postoji, operiše i koji na ovakav način štiti kriminalce. Stvara se narativ u kojem se priča o meni, ali ćemo saznati jako brzo. U Dubai ako putujete, u mijenjačnici ne možete novac zamijeniti bez pasoša. Da mi je u tom trenutku došao i rekao da ima kontakt sa vladom Austrije i žele da me pozovu, dao bih odmah. Pasoš je identifikacijski dokument, vrlo bih rado dao i pasoš i ličnu kartu i tada. To je ustaljena praksa i u tome ne vidim nikakvu enigmu“”, kazao je Konaković pravdajući se, tradiocionalno, u programu N1 televizije.

Ali ako je to trebala biti službena posjeta, zašto su spisku putnika Konakovićeva supruga i njihovo dijete? Zašto je na spisku Mahir Hodžić koji nema nikakvu funkciju? Zašto je na spisku Mahirova supruga  Nijaza Hodžić koja godinama uvozi “tekstil” iz Dubaija?

Svaka sumnja u odgovore na ova pitanja nije slučajna.