Institucije Evropske unije uopće neće do kraja ove godine ni razgovarati o mogućnosti da se Bosni i Hercegovini odobri početak pregovora o članstvu.

Kako saznaje Politicki.ba, suočena sa značajnim otporom zemalja članica, predvođenih Njemačkom i Holandijom, a koje je podržala Francuska, ali i zbog izostanka neophodnih, suštinskih reformi, Evropska komisija neće predložiti otvaranje pregovora s našom državom.

Dodatni razlog za ovakvu odluku jesu i poruke koje je u Sarajevu dobila predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

Prema zadnjim informacijama Politicki.ba iz sjedišta Evropske komisije u Briselu, najizglednija opcija je da preporuka o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU, neće uopće biti razmatrana.

Očekuje se da Oliver Varhelji, komesar zadužen za politiku proširenja EU, uz prethodnu načelnu saglasnost Ursule Von der Leyen i Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, uputi prijedlog da se na sjednici Evropske komisije, a koja će biti održana u srijedu, 8. novembra 2023. i na kojoj će biti razmatrani i usvojeni izvještaji o napretku deset zemalja uključenih u politiku proširenja, donese i odluka da se zemljama članicama EU preporuči otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom i Moldavijom.

Mada su neki zagovarali da u tom paketu bude i BiH, prema zadnjim informacijama Politicki.ba iz Brisela, do toga neće doći.

Ukoliko se ništa ne promjeni do srijede, to bi značilo da su šanse da BiH u decembru otvori pregovore izuzetno niske.

Takav razvoj događaja bio bi težak udarac za Trojku, ali i njihovog koalicionog partnera HDZ BiH. Oba politička subjekta nadali su se pozitivnim porukama iz Brisela.

No, većina država članica EU ne smatra da je BiH spremna za početak pregovora.

Prethodni članakMinistarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH: “Ne možemo potvrditi legalitet agentica koje su se žalile u predmetu Kovačević”
Naredni članakČinjenice protiv Schmidta: Visoki predstavnik ili specijalni izaslanik Zagreba za BiH?